Успешно организован Сајам образовања у Чајетини (видео)

с

Осми сајам образовања одржан је јуче у Дому културе у Чајетини, у организацији ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката и уз подршку осталих основних школа из Чајетине. Ове године осмишљен је нешто другачији концепт, уз живописније представљање образовних профила кроз припремљене штандове.

Сагледавајући резултате свог знања стицаног кроз осмогодишње школовање у комбинацији са жељама и могућностима, свршени основци налазе се пред ни мало лаком одлуком: шта даље? Због тога су промоције школа које се врше путем сајмова образовања више него добродошле. Један такав сајам већ осам година организује ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката.

„Сајам образовања има за циљ да ученицима завршних разреда основне школе представи средњошколске профиле и укаже им на пут у даљем образовању, тачније да им омогући да одаберу праву школу за себе. Ове године у гостима имамо девет средњих школа из: Чајетине, Ужица, Пожеге као и средње школе из Краљева „, рекла је директорка школе – организатора, Ана Ристановић.

Мирјана Петровић из Угоститељско туристичке школе у Чајетини о Сајму каже:
„Ово је најбољи и најлакши начин да ученици дођу и добију информације о томе шта би могло да буде њихово будуће занимање, шта би могли да упишу. А за основну школу из Мачката могу да кажем да су сјајни домаћини, и да Сајам изузетно добро организују, а надам се да ће тако остати и даље. Мислим да би исто тако требало да се организује у Ужицу, јер ово нису само ученици са овог подручја, већ са Златиборског региона.“ 

По први пут гости овог сајма били су представници Шумарске школе из Краљева, једине овакве школе у Србији. 
„Шумарска школа у Краљеву образује следеће профиле: шумарски техничар, техничар за ловствпо и рибарство, техничар за пејзажну архитектуру и ово су профили који су четворогодишњи. Поред њих школујемо и оператере за израду намештаја и шумара, и ова два профила су трогодишњег занимања.Имамо много ђака из Златиборског округа па отуда и ми овде, да нашу школу представимо вашим ђацима и анимирамо их да буду наши ђаци. Овакви сајмови су од изузетног значаја за школу нашег типа, школу која постоји само у једном граду и школује дефицитарне кадрове у осталим регионима Србије“, објашњава Јелена Јаблановић из Шумарске школе.

Шта сами осмаци мисле о једном оваквом дешавању и каква су им размишљања о даљем школовању?

Бобан Кутлашић, ОШ „М:Боровић“, каже да ће највероватније уписати гимназију у Ужицу, а смер можда математички или ИТ. Сајам је користан јер на њему и деца и родитељи могу добити све потребне информације о уписивању и другим пожељним подацима.
Валентина Секулић би желела да упише за царинског техничара у Економској школи у Ужицу, али ће још поразмислити након представљања других школа.

Ученици и њихови родитељи су са пажњом саслушали презентације које су за своје школе више него успешно вршили средњошколци и професори, а на штандовима који су брижљиво припремани имали су прилике да се упознају и са најзанимљивијим детаљима појединих часова из школског програма одређених образовних профила.

Мирјана Ранковић Луковић