Утисци са 18. Шумадијског сајма пољопривреде (видео)

еко аграр

ПД „Златиборски еко аграр“ је са чајетинским произвођачима традиционалних производа учествовао на овогодишњем Шумадијском сајаму пољопривреде у Крагујевцу. Импресије са сајма су више него добре.

На 18. Шумадијском сајаму пољопривреде, који је одржан од 08. до 11. септембра у Крагујевцу своје производе и услуге презентовало је више од 100 излагача из Србије. „Златиборски еко аграр“ био је гост сајма са производима млекаре „Наша Златка“, а у њиховој организацији прилику да учествују и презентују своје производе добили су и други произвођачи традиционалних производа златиборског краја.

"Еко аграр, као неко ко то субвенционише и општина Чајетина која подржава, апсолутно смо на Сајму представљали и једно и друго: локалну самоуправу и привредно друштво, односно производе који су везани за традиционалну производњу у нашем крају: суво месо, млечни производи односно бели мрс, ракија, мед, производи од воћа  и оно што је аутентично, а нама већ добро знано, сир "Златне Рудине" породице Цикић која се бави производњом сира који није традиционалан за овај крај, али је увек јако интересантно појавити се са њима. Утисци су јако повољни; били смо лепо дочекани; сајам је био добро организован и добро посећен, тако да смо и ми, а и људи који су ишли тамо да излажу, задовољно се вратили", наглашава Марко Марић, директор ПД „Златиборски еко аграр“.

Производи са Златибора привукли су велику пажњу посетилаца, а  велико интересовање изазвали су  сувомеснати производи “Пршутане Филиповић”. 

"На Сајму је било одлично! Организација је била супер,имали смо све што нам је било потребно и обезбеђено место у централном делу. Наши производи су изазвали велико интересовање. Највише је посетилаца долазило код нас и сви су  рекли да је наш штанд најлепши", са осмехом прича утиске Миладин Филиповић. "Није овакве понуде било са друге стране, били смо једини, тако да смо прошли добро. На штанду је било свињске и говеђе пршуте, ребара, сланине, кобасице и кулена."

Свој простор су имали и произвођачи домаће ракије “Геро”, пчелињи производи “ Колак мед” и пуномасни тврди сиреви “Златне Рудине” .

"Крагујевац - то је срце Шумадије. Крагујевчани су, значи, једном ногом у њиви, једном у граду. Сви они добро познају млечне производе и технологију производње домаћег сира, чувене беле кришке, тако да је за ту врсту манифестације компатибилнија била млекара "Наша Златка". Али , нашим сиром са дугим зрењем, планинским сиром, понуда је била допуњена тако да је то дошло као шлаг на торту. Људи не знају о њему много, али се радо распитују, пробају и шире причу, што је нама јако битно", рекла је Мирјана Цикић из "Златних Рудина".
 
На сајму је успостављена сарадња са другим произвођачима која ће се наставити на традиционалним манифестацијама у чајетинској општини у организацији  ПД “Златиборски еко аграр” и  ТО “Златибор”, а под покровитељством општине Чајетина. Пословне везе склопљене на овом сајму, слажу се златиборски произвођачи, и те како су битне за продор њихових производа на шире тржиште.

Мирјана Ранковић Луковић