УТШ Чајетина: Инспиративна настава (видео)

Ђаци који тренутно похађају други разред средње школе биће прва генерација матураната која ће на крају 2020/2021. школске године полагати државну матуру, која ће им бити директна улазница на факултете. У сусрет националној матури , професорке српског језика средње Угоститељско-туристичке школе из Чајетине своје ученике већ припремају за овај испит знања. Користећи савремена средства у настави, на занимљив начин су провериле знање својих ученика.

https://www.youtube.com/watch?v=fjLDdoYj-EA

У средњој Угоститељско-туристичкој школи, у оквиру хоризонталне корелације предмета, професорке српског језика су за ученике 2.разреда кулинарског, економског и туристичког смера припремиле квиз чија је тема била живот и рад Вука Стефановића Караџића.

"Прошле године се обележавала 200-годишњица од првог издања првог Вуковог српског ријечника. Ми смо сада, кроз пригодан садржај, осмислили неколико игара и асоцијација кроз које смо видели какво је ученичко знање. Наши ученици ће кроз две године полагати националну матуру из српског језика и ова знања из романтизма ће им свакако користити.  Као што би рекао Доситеј у "Писма Харалампију" да језик има своју корист од цене коју узрокује, и оно што је Вук  својом реформом урадио заиста је нешто најбитније у историји српског језика", рекла је Тања Лазић, професорка српског језика.

Поред учења на часовима, ученицима је на располагању била и школска библиотека, а и удружено знање допринело је да решавање питања кроз занимљиве асоцијације и квиз, донесе добре резултате. Задовољне су биле и професорке наставног предмета.

"Ово је хоризонтална настава, нешто ново што је предвиђено у нашем наставном раду где смо урадили корелацију једног истог предмета, али у раду између два професора . Час је био креативан и занимљив када спојимо знања два професора и неку врсту професионалног искуства . Занимљиво је било и мени да видим како други разреди раде", истиче професорка Лазић.

Овај вид наставе где се удружују  искуство, идеје и тимски дух показале су се као освежење у настави које је пријало и професорима и ученицима, а што је добра основа за полагање државне матуре која их очекује на крају 2020/2021. школске године.

Мирјана Ранковић Луковић