Ваучери уместо 100 евра

Унија послодаваца Србије предлаже да се сваком пунолетном грађанину уместо новчаног износа од 100 евра дају ваучери исте вредности са којима би искључиво могли да се плате производи домаћег порекла и услуге које пружају домаће фирме.

– Идеја је да се потроши искључиво за домаће производе и домаће услуге. На пример, део новца за карту Ер Србије, аранжман за летовање у Србији, део за плаћање струје, телефона. Од тих 100 евра, практично 80 иде грађанима, а држави се враћа у касу 20 кроз ПДВ. Дакле 80 у потрошњу (око 400 милиона евра) – рекао је за Телеграф Бизнис Андреја Бркић, председник Извршног одбора Уније послодаваца Србије (УПС).

Други предлог је да се направи е – новчаник, да не би одлазио новац у сиву зону, јер је претпоставка да се 19 милиона не би вратило у касу, нестало би, једноставно, објашњава он.

– Држава је свесно то урадила, делом би требало да се стимулишу предузећа, кроз део да се врати у касу, како би се и она напунила. Дакле, да део оде као стимулација домаћих фирми, друго, да избегнемо ваучером да оде било шта у сиву зону и треће, да се врати ПДВ у касу – додаје Бркић.

Како је навела Унија, могло би се предвидети да се овим ваучерима плати део авио карте, али само за домаћег авио превозника, купе сви прехрамбени артикли и алкохолна пића, одећа, обућа, хемија, апарати за домаћинство, заштитна средства, ђубрива за пољопривреду, грађевински материјали, али све то произведено у Србији, те да се могу платити комуналне услуге, студентски домови, превоз у домаћем саобраћају, угоститељске услуге у домаћим објектима и друго.

Из Уније послодаваца Србије подсећају на изузетно добро искуство са ваучерима којима су се плаћале туристичке услуге у земљи.

На овај начин бисмо директно у српску привреду упумпали знатан износ новца, односно наш би новац и завршио на рачунима наших, домаћих фирми које су и пуниле буџет, наравноуз обезбеђен поврат 20% ПДВ-а у државну касу, предлаже Унија.

  Извор: Телеграф.рс