Велики успех: Планинари Торника освојили највиши врх Алпа

Планинари Торника на крову Алпа

Чланови планинарског клуба Торник остварии су највећи подвиг у клупској историји освајањем Мон Блана, највишег врха Алпа и Западне Европе. Осмочлана екипа Торника је за недељу дана остварила значајан резултат успоном на три врха преко три хиљаде метара у Алпима. 

Старт акције на Мон Блану био је код последње станице планинског возића на 2400м, одакле води стаза ка дому Тетрус и даље преко озлоглашеног Гранд Кулоара, преко којег је прелаз био олакшан због снега па није било одрона. Затим се преко веома стрме Монбланске стене стигло до дома Дегуте. После одмора у раним јутарњим часовима се наставио пут, следећа тачка је било одмориште Валует, одакле се наставило на Женевски нож. Уследио је завршни успон који је захтевао велики концетрацију и напор за долазак до врха где су српски планинари на занимљив начин прославили освајање Монблана.   

"После непуних шест сати од Дегутеа цела екипа од осам чланова изашла је на врх на 4807m. На самом врху поред паузе за фотографисање искористили смо прилику да одиграмо Ужичко коло уз звуке фруле. У истом дану сишли смо све до почетка стазе спустивши се 2400m висински до дома Орлово гнездо где смо преноћили. На стази су се мењала сва годишња доба у једном дану од кише, снега, јаког ветра и сунца. У прилог успеху и подвигу екипе говори и то да смо у интервалу мањем од 48 сати попели два алпска врха - Гран Парадизо 4061 и Мон Блан 4807,"

стоји у обавештењу ПК Торник на друштвеним мрежама. Водич акције био је Марко Џамбасовић а извели су је Андријна Јокић, Тамара Николић, Марко Пантовић, Давид Новаковић, Богдан Новаковић, Александар Чумић и Вучко Смиљанић.

Да подсетимо, експедиција Торника је у претходних седам дана спровела успоне на врхове Ћима ди Вецана, Гран Парадизо и Мон Блан.