Видовдански помен палим борцима (видео)

венци

И ове године, на Видовдан, положени су венци на спомен обележје у малом парку у Чајетини, у знак сећања на жртве ратова после 1990. Године. Уз служење парастоса и пригодан програм, присутни су се сетили свих хероја пострадалих у ратовима вођеним за слободу ове земље.  Поред потомака ратника и  чланова породица,  почаст су одали Војска Србије, чланови Удружења бораца и војних ветерана и мештани Чајетине.

Удружење ратних ветерана и војних инвалида из Чајетине ни ове године није изневерило своје пострадале другове у ратовима од 1990. до 2001. али кроз сећање на њих одало је почаст и свима који су пали на просторима бивше Југославије и садашње Србије борећи се за слободу и отаџбину.

“Србија се поноси својим јунацима, а тако и ми, Чајетинци својим јунацима и херојима који су одбранили Србију. Наши јунаци нису заслужили заборав; ни они, нити њихове породице. Ветерани су задужили нашу земљу и све нас. Борци су дали све што су могли, и све што се захтевало од њих. И, на жалост, многи су дали и своје животе“, рекао је  Александар Лазовић, председник УВРИ ратова од 1990. општине Чајетина.

Обновљено је сећање на оне који су пали током грађанског рата у ком се распала Југославија и у којем су погинули: Љубиша Мићић, Радоје Симовић, Војин Смиљанић и Сретен Лазовић. Током НАТО бомбардовања на Торнику су страдали Миланко Савић, Радоје Марјановић и Неђо Урошевић, а Радован Тановић и Миломир Јеремић су изгубили животе на Косову. О овим жртвама Ранко Обрадовић, председник Удружење ветерана и ратних војних инвалида Златиборског округа , рекао је да ће бити записани у монографији која ће бити посвећена њима.

„И ми смо се данас окупили испред спомен обележја да се још једном поклонимо сенима ваших Чајетинаца, бораца и младића који су своје младе животе дали за отаџбину.Ми, ветерани Златиборског округа, нећемо дозволити да њихова имена падну у заборав“.

Присутнима се обратио Милан Лучић, председник Удружења бораца из Пријепоља.

„Србин је био ратник од рођења до гроба. Нападали су нас и убијали и дјецу, и старце и жене. А Видовдан, данашњи дан, то је висина којој сви стремимо и која треба да нам буде узданица за сва наша опредељења.“

Завичајна песникиња Мирјана Ранковић Луковић говорила је  стихове које је посветила свим палим борцима, онима који су за историју углавном  бројка у статистици, али који су некоме значили све.

Венце су, поред  родбине и пријатеља, на спомен обележје у парку данас положили делегација Министарства одбране и војске РС, представници Савеза  удружења ветерана и ратних инвалида ратова од 90-тих  Златиборског округа и ветерани Ужица, представници Удружења ветерана и ратних инвалида општине Чајетина и  Удружења СУБНОР, као и делегације удружења бораца Чајетина, , Златибор, , Нова Варош, Пожега, Косјерић и Севојно. У програму су учествовали ђаци ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине. 

новинар: Сања Глишовић

сниматељ:Самир Аслани