Виртуозност "Виртуоза" на Краљевом тргу (видео)

виртуози

На Краљевом тргу на Златибору, синоћњим концертом концертом Симфонијског оркестра “Виртоузи” под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, званично је почела манифестација “Културно лето”. 

Дух светских метропола, кроз виртуозне изведбе врсних музичара под диригентском палицом Бојана Суђића, стигао је синоћ и до Златибора. Фестивалски оркестар “Виртоузи” употпунили су Софија Петровић, уметница која је своју каријеру градила у чувеној париској опери и првак темишварске опере, румунски тенор Ремус Алезароа. Богат репертоар припремљен је са пажњом за златиборску публику.

„Велики спектакли су увек, на неки начин слични, а веома различити. Ми смо и овај пут направили један репертоар који је врло пријемчив, али може да се чује заиста на свим великим светским сценама. Оно што је специфично ове године то је што имамо троје фантастичних солиста: тенора из темишварске опере који наступа на великим сценама, наша фантастична сопранисткиња, првакиња париске опере , и наш сјајни хармоникаш Дејан Јовановић. Дакле, солисти су оно што је ново у односу на оркестар, али и сам оркестар је нов. То су изабрани људи из више оркестара који су посебно бирани по специфичном таленту, могућностима и виртуозности, и због тога се овај оркестар и зове Оркестар виртуоза, и то не без покрића“, са осмехом прича Бојан Суђић. 

Концерт је почео финалом увертире “Вилијем Тел” италијанског композитора Ђоакима Росинија, а потом је уследио шпански колорит и делови “Кармен”, хебрејска песма “Хава нагила”, “Чардаш” Виториа Монтија, латино ритмови мексика и бразила, као и неизоставна филмска музика . Финале програма показало је да је публици посебно драга домаћа музика, када су уследиле нумере ” Поскок“, Моравац”, “Ђелем Ђелем” , “Жикино коло” , “Врањска свита”. 

Фестивалски оркестар “Виртоузи” се одазвао златиборској публици на бис одсвиравши и нумере “Зајди, зајди”, „ О соле мио”, “Кан кан”, а за крај “Пукни зоро” и “Марш на Дрину”. Уз златиборску публику плесали су и боје, слике, и пројекције на језерској фонтани учинивши ово вече посебно атрактивним. Следећи догађај на програму Културног лета је већ 18. јула када ће на Краљевом тргу наступити женска певачка група “Огрлица од бисера” .

 

Мирјана Ранковић Луковић