Више од 34 милиона динара за пољопривреднике са територије општине Чајетина (видео)

s

Потписивање уговора за субвенције и подстицаје у пољопривредној производњи за 272 пољопривредна газдинства и доделу више од 34 милиона динара обављено је у Дому културе у Чајетини.

У Дому културе у Чајетини данас је вршено потписивање уговора за субвенције, пољопривредницима који су се одазвали на јавни позив који је био расписан од 15. марта до 15. априла текуће године. Конкурси се односе на мере подршке младима, физичку имовину, прераду на газдинству, као и конкурс увећање стада из сопственог запата. Општина Чајетина је за ову годину определила 45 милиона динара за субвенције и подстицаје у пољопривреди и последњих 10 година у континуитету се издвајају значајна средства у циљу побољшања квалитета производа, услуга, продуктивности.

„Трудимо се колико можемо, да сачувамо аутохтону производњу, да сачувамо наше пољопривредне произвођаче и да све то, кроз Агро бизнис центар модернизујемо и да радимо као што то раде савремене државе. Те моделе преписујемо од скандинавских земаља и од уређених европских земаља. Мислим да тај модел може да се примени, треба времена, треба стрпљења да то заживи али кроз овај машински прстен, пуно људи је схватило да ми имамо добру намеру и да су кренули заједно са нама у добром правцу и да Агро бизнис центар прерасте у деоничарско друштво у неком наредном периоду. Надам се да ће наши пољопривредни произвођачи доносити важне одлуке о томе, да они буду акционари и да покажемо на сопственом примеру, како може мала локална самоуправа да буде пример добре праксе и да ради на развоју и подстицају пољопривреде и развоју и опстанку људи у малим срединама“, рекао је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина. 

У оквиру јавног позива поднето је 368 захтева а учествовало 272 пољопривредна газдинства. Укупан износ који ће бити исплаћен за подстицаје је нешто више од 34 милиона динара.

„Запослени у Еко аграру су у претходних десетак дана обрадили захтеве и процедура је таква да сви они који су корисници средстава морају потписати уговоре и мислимо да је ово олакшавајућа околност. Планирамо да и убудуће организујемо овакве скупове овим поводом и дамо простор да људи изнесу неки свој захтев, замерку, сугестију и да овај програм мера буде што функционалнији и на корист нашим произвођачима. Од 1. јуна ће бити расписане нове две мере: кредитна подршка за наше пољопривредне призвођаче и подршка за органску пољопривреду“, каже Марко Марић, директор Златиборског Еко Аграра.  

Новина у односу на претходне године, што се тиче подстицаја, јесте да је повећан проценат субвенција који ће од ове године износити од 50 до 100 посто за органску производњу, а друге субвенције ће се повећати са 40 на 65 посто, што ће бити значајан помак у помоћи за пољопривреднике.