Временски услови не ометају радове на гондоли (видео)

Временски услови не ометају радове на изградњи златиборске гондоле. Тренутно се на међустаници гондоле  врше електро радови које изводи фирма "Елкомс" доо из Београда уз асистенцију техничара из "Поме" из Француске. Крајем јануара биће направљен пресек и тада ће се знати тачан датум отварања ове туристичке атракције, кажу у "Голд гондоли".

https://www.youtube.com/watch?v=sWdJau_99yI

Од половине јануара настављени су радови на монтажи преосталих делова на међустаници златиборске гондоле, као и монтирање сајле на првом делу трасе, од почетне до међустанице. То подразумева извлачење почетне , а затим и главне сајле. Све се ради по плану и за сада нема кашњења, каже директорка "Голд гондоле", а  временски услови  не представљају проблем, јер оно што је од времена зависило - већ је урађено.

"Поред поменутих послова остало је да се заврше гараже на међустаници. То су гараже за кабине са  леве и десне стране објекта, а ради се и надстрешница изнад међустанице. Остало је  и развлачење и монтирање телекомуникационог кабла на читавој траси. Једино се ту може мало одступити од утврђене динамике јер је немогуће да  дизалице изађу на врх Торника због временских услова, али чим се мало стабилизује време - и посао ће се завршити јер ће пут бити очишћен," објашњава Бојана Божанић, директорка ЈП "Голд гондола".

Од грађевинских радова у плану је наставак  на конструкцији гаража за складиштење кабина и завршни радови на платформама за укрцавање који укључују радове на уградњи заштитних ограда и изградњи приступних степеништа. Након тога следи позиционирање погонских мотора и редуктора који ће покретати гондолу, а затим завршна тестирања и финална припрема за превоз путника, што према процедурама и стандардима  произвођача опреме траје од 7 до 9 недеља .

"До краја јануара очекујемо менаџера "Поме" да поново дође код нас (био је ту и крајем новембра) како би разговарали о пуштању гондоле у пробни рад и тада ћемо имати конкретније информације о томе колико ће то трајати и како ће све изгледати."

Упоредо са радовима, припрема се потребна документација за добијање употребне дозволе како би до краја априла све било спремно да гондола крене са превозом првих путника.

Мирјана Ранковић Луковић