Вулин: "Нови радарски систем на Златибору"

Нови радарски систем далеког домета биће постављен на постојећем радарском положају Златибор до краја године, изјавио је министар одбране у Влади Србије Александар Вулин обилазећи јединицу ваздушног осматрања у рејону Златибора.

"Током НАТО агресије, 126. бригаде ВОЈИН добила је Орден Народног хероја, ово су хероји и њихови наследници, а на нама је да их опремимо и омогућимо им да наставе да раде оно у чему су најбољи – да чувају наше небо и чувају нашу земљу. До краја године, на радарском положају Златибор биће поново задејствован радар великог домета и наша земља биће још сигурнија и још стабилнија,"

изјавио је министар Вулин који је у суботу обишао једну од јединица ваздушног осматрања, јављања и навођења у рејону Златибора са замеником команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадим генералом Жељком Билићем.

Након реферисања команданта 126. бригаде ВОЈИН пуковника Александра Дучића, министар је обишао објекте за смештај радара и оперативно-показивачку кабину. Командир чете капетан Милан Здравковић истакао је да је јединица у непрекидном оперативном раду у оквиру стално задејствованих снага за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије. Када је реч о оспособљености јединицe, он истиче да је на високом нивоу, као и да се интензивно ради на обучавању радарских техничара за увођење новог радарског система.

Непрекидно осматрање ваздушног простора у зони одговорности, навођење борбене авијације у ловачкој намени, пружање навигацијске помоћи ваздухопловима и усмеравање артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства на циљеве у ваздушном простору, само су део задатака које извршавају јединице 126. бригаде ВОЈИН. Зона одговорности бригаде је комплетан ваздушни простор Републике Србије, а податке о ситуацији у ваздушном простору дистрибуира свим корисницима у систему одбране.

(Извор и фото: Министарство одбране)