Xross релијем Србија отвара Светски шампионат у хард ендуру

мотори

Званично отварање Светског шампионата у једној од најатрактивнијих мото дисциплина, хард ендуро, ове године биће одржано у Србији, што представља историјски искорак за домаћи ауто-мото спорт. Од 17. до 20. маја 2023. године, више од 300 такмичара из целог света, међу којима и највеће светске хард ендуро звезде,  прелазиће моторима најразличитије препреке, одмеравајући своју снагу и способности на стазама Златибора, који ће бити центар овог догађања, као и Таре и Мокре Горе. 

Након прошлогодишњег Xross релија, првог такмичења у историји српског ауто-мото спорта које се бодује за Светски шампионат, захваљујући беспрекорној организацији, Србија отвара Светско првенство у хард ендуру 2023., које ће се наставити у Аустрији, Италији, Румунији, Канади, Шпанији и Немачкој.

-    Поносан сам што смо управо ми добили прилику да се на још један начин у свету покажемо као земља спорта и спортских вредности. Прошле године смо се први пут уписали на листу држава у којима се организује ово такмичење, а ове године ће још више пажње бити усмерено на организацију у Србији, јер, по први пут у историји домаћег спорта, један светски шампионат почиње у нашој земљи. Бићемо домаћини такмичарима из преко 40 земаља, што је такође велика част и одговорност, истиче Владан Коматовић, представник организатора Xross релија.

Винфред Кершагл, менаџер ФИМ Хард Ендуро Светског првенства, нагласио је да је Xross рели од самог почетка деловао као догађај који обећава и да су, од првог дана, сви возачи и професионалци и аматери заволели су и ову трку и локације на којима возе у Србији.

-    Не само да смо срећни што имамо XROSS у календару за 2023. годину, већ нас радује и што баш ова трка отвара Светски Хард Ендуро шампионат. Биће узбудљиво! Сваке године се трудимо да подигнемо квалитет целе серије, али и сваког догађаја појединачно. Од ове године имаћемо и званични јуниорски шампионат, што значи да ће и млади возачи добијати награде на крају сезоне, рекао је Кершхагл.

Прави спектакл и посебна атракција за посетиоце биће организована дан пред саму трку, 16. маја у 17 ч, када ће у центру Златибора бити свечано отварање Xross Хард Ендуро релија, мини шоу учесника као и дружење са фабричким возачима.
 
-    Увод у такмичење је Пролог - прави спектакл и атракција, када ће посетиоци моћи ближе да се упознају са овом захтевном ауто-мото дисциплином. Позивам све да нам се придруже и да заједно уживамо у одличној атмосфери на Краљевом тргу дан пре званичног почетка релија! Ово је јединствена прилика да изблиза видите како возачи хард ендура савладавају препреке и изводе за многе незамисливе и необичне захвате, поручио је Коматовић. 

Током три дана, учесници ће покушати да савладају 300 километара екстремних терена, а у оквиру релија биће вожене четири класе: Pro, Expert, Xobby и класа аматера. 17. маја од 10ч до 15ч биће одржан тренинг и квалификације на Прологу за све класе, а од 17ч – 19ч - Akrapovic Straight Rhythm finale. Такмичарски дани биће 18. 19. као и субота 20. мај када ће на Краљевом тргу у 15ч бити одржано проглашење победника и додела пехара. 

Очекује се да ће Xross Xard Enduro релију присуствовати више од 10.000 посетилаца, који ће на све три планине, на посебним локацијама за гледаоце, моћи да прате трке на лицу места, док ће за остале заљубљенике у овај спорт организатори омогућити директан пренос.
 
Сви заинтересовани додатне информације могу пронаћи на сајту www.xross.rs, док се званичне информације о хард ендуро Светском шампионату и осталим рундама могу наћи на  https://iridehardenduro.com/

Организацију овог престижног догађаја из света ауто-мото спорта, који ће Србију и на овај начин представити као земљу врхунског спорта, подржали су Министарство спорта, Министарство туризма и омладине Републике Србије, АМСС, општина Чајетина, Комунално јавно предузеће „Златибор“ Чајетина , ТО Златибор, Туристичко насеље Мећавник-Дрвенград као и компанија Comtrade.