За оне који угрозе здравље становништва запрећене казне затвора од три до 12 година

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић каже да се подносе кривичне пријаве против свих који не поштују мере и уредбе Владе Србије које су предузете како би спречило ширење KОВИД-19.

За оне који угрозе здравље становништва или својим поступцима доведу до смртног исхода, запрећене казне затвора су од три до 12 година.

Он је рекао да су те санкције прописане Законом о заштити становништва од заразних болести, као и Кривичним законом.

"Сви они који не поштују мере и уредбе Владе Србије, запрећена казна је до три године. До осам година затвора је казна за све оне који својим поступцима доведу до тешког угрожавања здравственог стања становништва", истакао је Гојковић.

Подсећа да је Кривичним законом, чланом 259, за особе које својим поступцима доведу до смрти појединца запрећена казна до 12 година затвора.

Он је рекао да ће као покрајински секретар за здравство инсистирати на томе.

"Тужилаштво и полиција раде на томе. То није никаква репресија", рекао је Гојковић.

Наводи да све мере које је Србија предузела за спречавање ширења новог корона вируса дају резултате, а колико ће бити заражених и компликација зависи од тога колико се грађани буду придржавали прописаних мера.

Подсећа да су старији људи и даље најугроженија популација, да се већ у болницама могу видети баке и деке којима су унуци пренели вирус.

"Стари људи не смеју да долазе у контакт са млађима. Старији морају бити потпуно изоловани од осталих укућана", нагласио је он.

Процена кинеских експерата је, како каже, да ће се са предузетим мерама ситуација у Србији стабилизовати за 29 дана.

Гојковић појашњава да су то два инкубациона периода, јер се рачуна да ће се код оних који су заражени а то не знају, болест развити за 14 дана, а затим следи још 14 дана за њихове укућане који су били са њима у контакту и који су у ризику.

Подсећа да ће 80 одсто заражених новим корона вирусом имати минималне тегобе - малаксалост, температуру 37,2 степена Целзијуса и да је важно да они остану код куће, чак да нема потребе да зову доступне бројеве телефона и да их беспотребно заузимају.

"Само један део пацијената ће развити тежу клиничку слику, високу температуру која дуже траје, упалу плућа", рекао је Гојковић. Апеловао је на све грађане да се понашају "као да свако од нас има корона вирус, да је важно да чувамо старије како Србија не би дошла у ситуацију као Италија, да мора да бира између старијих и млађих пацијената, односно да старуије скидају са респиратора како би шансу дали млађим пацијентима. "Држава је све урадила што је до ње да здравствени систем може да се избори. На нама грађанима Србије је да послушамо, да се стрпимо одређени временски период, да покажемо да смо народ вредан дивљења, јер то је залог за будућност", закључио је он.   Извор: Танјуг