За празнике се у Србији очекује више од 100.000 туриста

туристи

Улазимо у последњу недељу године, празнична је атмосфера, што многи користе за одмор и путовања. Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла је за РТС да се очекује да Србију током новогодишњих празника посети око 100.000 туриста. Навела је да је ски сезона добро почела и да се за време празника очекује велика посећеност и у планинским центрима и у бањама.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла је за РТС да се и ове године за празнике у Србији очекује око 100.000 гостију из иностранства.

“Ми очекујемо да ова зимска сезона буде заиста добра, поготово ако се осврнемо на 2023. годину која је била рекордна година за наш туризам”, навела је Марија Лабовић.

Говорећи о гужвама на граничним прелазима, Лабовићева је рекла да је углавном реч о транзитним туристима и да пред сваку сезону имамо ту ситуацију.

“Неки од њих ће заиста остати у Србији, то ћемо видети наредног викенда, неки од њих су само транзитно. Ми се трудимо да им скренемо пажњу и када пролазе кроз Србију да се одмарају, да се зауставе. Имамо једну јако лепу акцију са Агенцијом за безбедност саобраћаја која скреће пажњу транзитним туристима да воде рачуна ради безбедности у саобраћају и што мањег броја саобраћајних удеса”, рекла је Марија Лабовић.

Додала је да у Србију најчешће долазе туристи из региона, али и из Руске Федерације, Турске, као и из Кине и Немачке.

“Отприлике нам се структура иностраних туриста није мењала. Оно што се променило је да су туристи из Кине некада били на првом, сада су на петом месту, али то очекујемо да ће се у наредном периоду променити”, напоменула је Лабовићева.

“Ски сезона почела јако добро”

Марија Лабовић је навела да је ски сезона почела јако добро и да је на почетку сезоне било снега, као и да се пуно ради на вештачком оснежавању стаза и то даје резултате, пошто доста стаза ради.

Директорка Туристичке организације Србије рекла је да се очекује и да за новогодишње празнике у планинским центрима буде готово стопроцентна попуњеност, а да су капацитети попуњени и током зимском распуста и на планинама, али и у бањама.

“У зимском периоду, нарочито сад за ово време празника, свакако да су најатрактивније Сокобања, Врњачка бања, Пролом, Луковска, такође је ту и Куршумлијска јако атрактивна, с обзиром да је потпуно нова. Бања Врдник је традиционално изузетно попуњена, али и остале бање”, истакла је Марија Лабовић.


Додала је да има повећаних цена у односу на прошлу годину, али и да има и оних који су задржали прошлогодишње цене, као и да ће “за сваког бити понешто”.