За предузетнице на селу пола милиона, за старе занате 300.000

село

Сељанима у походе, могао би се јасније назвати подухват започет на ужичком подручју под званичним именом „Инфо обуке у ужичким селима”. Осмишљен с намером да се пољопривредници боље упознају с повластицама и погодностима које од града и државе могу добити за покретање или развој своје делатности.

У те сеоске „инфо обуке” кренуо је град Ужице у сарадњи с Регионалном развојном агенцијом „Златибор”. Циљ је, како се наводи, да они који живе на сеоском подручју буду информисани о актуелним јавним позивима и субвенцијама града и министарстава привреде и пољопривреде. Ово ће, најављује ужички већник за ову област Владан Виријевић, постати редовна пракса.

– Становнике села желимо да упознамо како могу да конкуришу за субвенције које град даје пољопривредницима, али и да их обавестимо о два јавна позива која је Министарство привреде расписало за предузетнице у сеоском подручју. Оне могу да остваре бесповратна средства од 500.000 динара, као и за старе занате бесповратних 300.000 динара, по позивима министарства – изјавио је Виријевић.

Град Ужице, подсећа већник, из године у годину увећава средства намењена субвенцијама за пољопривреду, а овогодишњи јавни позив још увек је отворен. – Преостало је око 4,5 милиона динара и позивам пољопривреднике да ову могућност искористе, нарочито што се цела процедура веома брзо завршава и они у кратком року добијају средства.

Ових дана такве „инфо обуке” одржане су у сеоској Месној заједници Дрежник, следе и у другим селима. Позив је упућен свим заинтересованим да дођу и чују какве су им могућности и погодности за развој пољопривреде или покретање каквог другог сопственог бизниса. Циљ организатора је информисати о томе што више људи.

А села ужичког краја (као и она из Мачванског и Колубарског округа) обухваћена су у овом периоду још једном активношћу. Реч је о пројекту „Отићи или остати” Географског института „Јован Цвијић” САНУ, у оквиру кога ће се у наредна два месеца овде обавити анкетно испитивање на тему миграција становништва. С намером да се боље схвати зашто неки људи остају у селима, а неки их напуштају, који су разлози тих миграционих кретања активних дуже од пола века.

Извор: Политика