Занатлије званично раде од уторка

Влада Републике Србије донела је у понедељак одлуку да ће од уторка почети са радом занатске радње и радње из области пружања услуга које су у претходних месец и по дана редуковале своје радно време због епидемије вируса КОВИД19.

Са радом ће почети вулканизерске, ауто - механичарске радње, хемијско чишћење, обућари, кројачи, школе за обуку возача и послодавци из области трговине на мало - књижаре, трговци моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом и грађевинским материјалом.

Влада такође позива послодавце у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да наставе рад у пуном капацитету од уторка, 21. априла.

Током трајања ванредног стања на терену је било приметно да су неке од делатности наведеног типа у Златиборском округу радиле и пре одлуке Владе Србије, у складу са потражњом, али уз поштовање заштитних мера.

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства), а рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце. Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Унијa послодаваца Србије саопштила је да су кризом која је настала услед пандемије корона вируса највише погођена мала и средња предузећа, предузетници и занатлије. Влада Србије донела је пакет економских мера за помоћ привреди.