Заштита карста - чишћење јама и пећина у Златиборском округу (видео)

пећине

Овог викенда ССОС иницијатива „Чисто подземље Србије“ кренула је са активностима на заштити карста које се односе на чишћење јама и пећина у Златиборском округу, а прва је била јама на Сушици.

Средином октобра на Златибору је одржан 10. Симпозијум о заштити карста, традиционални научно-стручни скуп који од 1991. године организује Академски спелеолошко – алпинистички клуб из Београда. Симпозијум су подржали: Одбор за карст и спелеологију САНУ, Друштво геоморфолога Србије, Комисија за карст Српског геолошког друштва, Географски институт “Јован Цвијић” САНУ , Савез спелеолошких организација Србије и Општина Чајетина,. Овог викенда ССОС иницијатива „Чисто подземље Србије“ кренула је са активностима на заштити карста које се односе на чишћење јама и пећина у Златиборском округу, а прва је била јама на Сушици, каже Александар Пеган, ССОС иницијатива „Чисто подземље Србије“:

„Од јутрос смо урадили један објекат и то је званично први комплетно очишћен објекат у Србији. Покушаћемо да спречимо даље бацање смећа у објекте  и да очистимо садашње смеће са циљем да заштитимо воду и да заштитимо живи свет који живи у пећинама и јамама јер то је једна од ретких ствари које само ми имамо у свету, а ваљало би то и сачувати“. 

У акцији су учествовали чланови Академског спелеолошко – алпинистичког клуба Београд који постоји већ нешто више од 50 година, као и  клубови: АС Београд, Спелеолошки клуб Краљево и Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда“ Ваљево. 

„Углавном ми смо базирани на пећине и јаме где људи бацају смеће, али трудимо се да евидентирамо и вртаче јер је крашки терен такав да вода која пролази кроз њега и прелази преко смећа улази у подземље, сабира се са подземним водама и загађује после изворе. План нам је да наставимо да тражимо по терену, гледамо, евидентирамо где шта има, какво је стање и ситуација са смећем како бисмо предузели следеће кораке везано за чишћење“, каже Пеган. 

Иначе, скупови на тему заштите карста одржавају се широм Србије са циљем да се целокупно становништво упозна са начинима на које треба чувати  пећине и јаме, а самим тим и подземне воде, као и живи свет који обитави у карстним стаништима.