Завршен Кустендорф: Златно јаје иде у Румунију

За најбољи филм 13. Kустендорфа проглашен је "Божићни поклон" па је Златно јаје отишло у руке Богдану Мурешану из Румуније. Традиционалном доделом награда у суботу је завршен овогодишњи филмско - музички фестивал.

Бронзано јаје припало је Ингриде Сантос из Шпаније за филм "Биф", а Сребрно Алиаксеју Палујану из Белорусије за "Језеро среће". Признање за најпоетичнији филм добио је редитељ Димитар Kутманов за остварење из Бугарске "Далеки дом", а Специјално признање додељено је Андреју Хуцулеаку из Румуније за "Хавана, цуба". Награду "Винко Филач" за најбољу фотографију доделио је француски директор фотографије Мишел Аматје Хамеду Багхеиану за ирански филм "Други".

О наградама је одлучивао међународни жири у којем су били италијански редитељ Паоло Вирци, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев. У конкуренцији у такмичарском програму било је 21 остварење младих аутора из Kине, Румуније, Белорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске.

На 13. Кустендорфу приказивани су и филмови Пурише Ђорђевића који је добио награду за будуће филмове, а спевијални гости били су и редитељ Карим Ајнуз, глумац Милош Биковић... Током трајања фестивала наступале су музичке групе „The Haters“, „Џамбо Агушеви оркестар“, „Дејан Петровић биг бенд“, „Click Here“ и „Love hunters“.