Због корона вируса априлски испитни рок ће вероватно бити одложен

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Тања Цветковски изјавила је данас да ће вероватно и априлски испитни рок бити одложен и поручила да време сада треба искористити за предиспитне обавезе.

На питање о могућем одлагању априлског испитног рока, Цветковски је за ТВ Прва рекла да за сада још увек не зна како ће све изгледати, те да претпоставља, с обзиром на најаве колико би вирус могао да траје, да ће вероватно и априлски испитни рок бити одложен.

- Оно што је важно јесте да ово време треба да буде паметно искоришћено. Испит је шлаг на торти и долази на крају. Претходе му предиспитне обавезе и све то сада може бити реализовано, од семинарских радова до онлајн консултација са професорима - рекла је Цветковски.

Према њеним речима, они који су акредитовали студијске програме и имају већ постављене платформе могу обављати и колоквијуме, медјутим, што се самих испита тиче, они се, по закону, морају обављати у седишту установе.

- Тако да ћемо то морати да пролонгирамо - навела је Цветковски и подсетила да студенти 30 до 70 одсто бодова прикупљају кроз предиспитне обавезе и да испити долазе као нека врста верификације.

Она је додала да може да се деси да академска година буде продужена због испита.

- У овом тренутку се понашамо као да ствари функционишу као иначе само мало на другачији начин - навела је Цветковски.

Она појашњава да факултети могу самостално да донесу одлуке које се тичу унутрашњег уредјења, студијске програме, методе изводјења наставе, док Министарство просвете у консултацијама доноси кровне одлуке које се тичу свих.

Цветковски је, одговарајући на питање, да ли ће бити померени пријемни испити за 2020/2021.годину, уколико ванредно стање потраје свих 90 дана, казала да ће вероватно неких промена у том случају бити. Извор: Блиц/Тањуг