Здравствени радници данас добијају по 10.000

болница

Министар финансија, Синиша Мали најавио је да ће здравствени радници данас добити по 10.000 динара једнократне новчане помоћи.

„Као што смо и обећали, у петак, 14. јануара, здравствени радници у Србији, њих 122.462, добиће новчану помоћ у износу од по 10.000 динара. Реч је о здравственим радницима који су запослени у самом здравственом систему, у војно-здравственим установама, у заводима за извршење кривичних санкција, установама социјалне заштите, чији се рад финансира средствима из буџета, Заводу за спорт, Заводу за здравствену заштиту радника Железница Србије“, рекао је министар Мали.

Према његовим речима, подршка државе здравственим радницима је континуирана, и огледа се, како кроз једнократна давања, тако и кроз редовна повећања плата.

Министар је подсетио да су плате медицинских сестара повећане за 15, а лекарима за 10 одсто у новембру 2019. године, затим су свим здравственим радницима плате повећане за додатних 5 одсто 1. јануара 2021. године, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

„Здравственим радницима су од 1. јануара ове године повећане плате, овога пута за 8 одсто, баш као и запосленима у Министарству одбране, запосленима на пословима здравствене заштите и неговатељицама у установама социјалне заштите, лекарима у заводима за извршење кривичних санкција и здравственим радницима у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије“, навео је министар Мали, додајући да су остали запослени у јавном сектору од 1. јануара ове године добили повећање плата од 7 одсто.

Министар Мали је подсетио да ће поред здравствених радника, помоћ у износу од 20.000 динара до 10. фенруара добити и пензионери.

Такође, сви млади од навршених 16 до навршених 29 година, добиће по 100 евра у динарској противвредности, што је 11.758,56 динара. Пријава младих за ту врсту помоћи почеће у суботу, 15. јануара и трајаће до 30. јануара на порталу Управе за трезор, idp.trezor.gov.rs .

„Са мером помоћи за младе и са 20.000 динара које ће пензионери добити, долазимо до тога да су сва три пакета помоћи државе за ублажавање последица пандемије вредна укупно око 8,7 милијарди евра, односно око 18 одсто БДП. То су огромна средства и одличан показатељ стања јавних финансија наше земље. То је потврда да је наша држава јака и стабилна и да увек брине за своје грађане“, закључио је министар Синиша Мали.