Зип лајн Љубиш - преко 15.000 корисника за шест година рада (видео)

zip lajn

Захваљујући иновативној идеји Мирослава Шаптовића и његове породице, зип лајн у селу Љубиш данас посећује велики број туриста. Иако се атракција не налази у централном делу Златибора, учинила је да се све већи број туриста фокусира на околна туристичка села и ту проводи свој одмор.

Зип Лајн у Љубишу представља једну од најпопуларнијих атракција у читавом златиборском округу. Смештен је на око 20 км од центра Златибора, а сама вожња траје око минут. Прелетањем преко ове сајле сви посетиоци имају прилику да уживају у најлепшем погледу на знаменитости и лепоте овог златиборског села.

„Дужина зип лајна је 550м, трајање спуста је око један минут а највиша надморска тачка је 140 метара. Што се тиче самог спуста, може се водити појединачно или у пару, седи се у седишту као у фотељи а успут може и да се снима својим телефоном, нема никаквих цимања. Максимална брзина спуста је 40 километара на сат а повратак са друге стране је нашим аутом. Ми смо прилично задовољни радом жичаре, долазе нам људи са свих страна света, имали смо доста познатих личности међу којима је био и Новак Ђоковић. И реакције мештана су веома добре, доста њих се и возило“, рекао је Саво Шаптовић, инструктор зип лајна у Љубишу.   

Ову најдужу адреналинску атракцију у Србији, за шест година од отварања посетило је преко 15.000 туриста. Инструктор и син идејног творца  тврди да је спуст изузетно безбедан а да је опрема атестирана на 24 тоне. Најстарији уживалац имао је 93 године а најмлађа је била беба од 2 месеца. Више пута су учествовали и у организацији веридбе.

„Једне прилике нас је звао момак из Чачка и питао је да ли може да се вери код нас на сајли и да ли постоји могућност да их заглавимо на пола сајле. Ми смо то успели, њу смо заглавили а дечко је отишао наводно по њу у спасавање и тако је питао да се уда за њега. Имали смо пет, шест таквих ситуација“.    

Наредни подухват власника жичаре јесте изградња повратне жичаре којa ће се налазити на 190м висине и брзина спуста биће 100 километара на сат. Цена спуста тренутно кошта 1500 динара а радно време у летњој сезони је од 9 до 20 часова.