Животних намирница има у довољним количинама

Животних намирница у Србији има довољно, а пољопривредна производња није стала због вируса корона. Сада је најбитније да пољопривредници обаве све своје послове. За сетву кукуруза све је спремно, има довољно семена, ђубрива и горива.

Ово је у уторак изјавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, а како је нагласио, сви пољопривредни радови неометано теку. Уз то, први човек српске пољопривреде рекао је да у нашој земљи има довољно брашна. Само из фабрике у Сенти на тржиште изађе више од 90.000 килограма. Нека друга фабрика пласира 120.000 килограма брашна, а са трећом задовољавамо све потребе. Уз то, треба рећи да има довољно уља и соли.

- Почела је и производња квасца, дистрибуција за пекаре креће у среду и за два до три дана биће га и у продавницама - казао је Недимовић. - Правиће се 240 тона квасца недељно.

Када је реч о исплати субвенција пољопривредницима за биљну производњу, у нашој земљи има око 360.000 газдинстава која користе подстицаје по хектару и за гориво. Од тога, право пре ових ограничења искористило је око 200.000 газдинстава. Осталима је новац уплаћен на рачун и без подношења захтева.

Уз то, као члан Економског кризног штаба, навео је да се прави програм помоћи, чији ће акценат бити на приватним компанијама, али и подршку оним фирмама које нису отпуштале раднике.

  Извор: Вечерње новости