Златибор домаћин овогодишње 3. Међународне конференције геонаслеђа и геотуризма (видео)

конференција

У Иновационом бизнис центру на Златибору 7. и 8. маја одржана је 3. Међународна конференција геонаслеђа и геотуризма, а том приликом окупили су се бројни еминентни стручњаци из ове области.  

Златибор је ове године био домаћин 3. Међународне конференције геонаслеђа и геотуризма, који је одржан  протеклог викенда у Конференцијског сали Иновационог бизнис центра. Током првог дана конференције излагали су се научни радови који се тичу све активније теме промоције геонаслеђа, док је другог дан био предвиђен  обилазак терена и теренских радова. 

„Биће изложен рад на тему: Јавног приватног партнерства и управљање туристичком дестинацијом, односно, управљање водопадом у Гостиљу. То су примери добре праксе како се управља одређеним хидролошким и геолошким туристичким атракцијама. Надамо се да ће ова конференција постати традиционална и да ће привући велики број научних радника али и оних који се баве практичним професионалним пословима у туризму. Ми желимо да популаришемо и афирмишемо геолошке и груге природне атракције и наравно да је оваква конференција на ову тему у великој мери значајна за промоцију геотуризма генерално“,рекао је Дарко Ђуровић, директор ИБЦ Златибор.

Златиборски округ је у погледу геодиверзитета један од најбогатијих у Србији, на чијој територији се налазе бројна туристричка знамења, почев од хидролошких, преко геоморфолошких до амбијенталних објеката. Циљ ове конференције јесте унапредити и дефинисати геонаслеђе, направити пројекте за њихово коришћење. Гости 3. Међународне конференције геонаслеђа и геотуризма  били су стучњаци у овој области из Чешке, професор са Универзитета - Природно математичког факултета из Новог Сада, Слободан Марковић .

„Конференција која је одржана овде на Златибору представља наставак досадашњих конференција које су имале име GEOTRENDS, a које се тичу свих аспеката заштите, промоције и коришћења локалитета геонаслеђа. Надам се да ће циљеви које смо зацртали бити употпуности испуњени и да ће за пар година људи остајати дуже баш због излета који су везани за локалитете геотуризма које ми овде промовишемо“, рекао је Слободан Марковић, проф. Природно математичког факултета из Новог Сада.

„Дошли смо на конференцију о геонаслеђу, једној од најважнијих тема која повезује науку и туризам и представља шансу за развој. Годинама имамо сарадњу у Србији која је међу најбољим примерима, нарочито Златибор јер са овом очаравајућом околином може бити добар разлог за долазак и практиковање геотуризма. Нисам изненађен што се конференција овде одржава јер се овде срећу наука и пракса. Мислим да је то суштина геотуризма, та важност теоријског и практичног дела и зато смо овде“, рекао је Кшиштоф Видавски, учесник Међународне конференције геотуризма и геонаслеђа.

Поред домаћина, Иновационог бизнис центра Златибор, организатори 3. Међународне конференције геонаслеђа и геотуризма су Општина Чајетина, Туристичка организација Златибор и Српска академија наука и уметности. 

Сања Глишовић