Златибор победио у Милану

Златиборски Фестивал документарног спортског филма тријумфално се представио на „фестивалу фестивала“ који се ових дана одржава у Милану. Реч је о манифестацији која окупља 16  фестивала са спортском тематиком са  5 континената а у асоциацији има 116 земаља чланица. Златибор је на овај скуп који се организује по 36. пут послао два филма приказана ове године,  победника „250 степеника“ у продукцији PGM Sportnetworka и „Београд, колевка кошарке“ у производњи кошаркашке Евролиге. Овај други филм приказан је у четвртак увече, а „250 степеника“ су испраћена дугим аплаузом и-унапред  додељеном наградом!

Autori Фото: FICTS Мимо уобичајене праксе да се имена добитника признања објављују на завршној вечери, одмах по завршетку пројекције, док је још очекивао аплауз, Енцо  Капиело, генерални секретар  Међународног удружења телевизијског спотртског филма (FICTS), саопштио је да је нашем филму додељена „Почасна медаља“ у категорији „Документарни тимски спорт“. Награду је примио Владимир Пајић, аутор филма, који је позвао целу екипу која је реализовала пројекат да такође изађе на подијум. Професор Франко Аскани, председник FICTS,уручио је Владимиру Пајићу медаљу и пригодну плакету. Dodela medalje

Dodela medalje

Фото: FICTS Пројекција је изазвала велику пажњу. Осим Саше Ђорђевића, присутан је био и Дејан Станковић, бивши фудбалски репрезентативац, али и некадашњи италијански репрезентативци Рикардо Питис и Давид Песина, такође учесници јуниорског Мундијала у Бормију 1987. Био је и њихов тадашњи селектор Филипо Фаина, такође и Лука Кјаботи, један од најпознатијих италијанских кошаркашких новинара, шеф прес-центра током такмичења у Бормију 1987.

Djordjevic se zahvaljuje

Фото:FICTS Саша Ђорђевић је, у неку руку и домаћин јер живи у Милану, је на себи својствен начин, са пуно шарма, говорио о својој генерацији  која је тријумфом у Бормију завршила јуниорски стаж и закорачила у свет одраслих у коме је такође оставила дубок траг. Франко Аскани је „учланио“ Ђорђевића  у „Кућу славних“ FICTS у којој су најпознатије личности из света спорта и културе. Uclanjenje Djordjevica

Фото:FICTS Филм је својом спонтаношћу и ненаметљивошћу, са одличном камером и сјајном монтажом, изазвао много емоција, као  омаж једној сјајној генерацији кошаркаша али и као ода пријатељству и другарству које нису нарушиле ни ружне године које су уследиле само неколико година после сјајај у Бормију. Током 5 дана фестивала биће приказано 160 остварења у 7 категорија. Свечано затварање и званично проглашење победника предвиђено је за понедељак увече, али Златибор је већ победио.

Извор: cajetina.org.rs