Златибор погодан за алергичне на полен

Агенција за заштиту животне средине у сарадњи са општином Чајетина представила је податке о мерењу количине полена на Златибору у Институту Чигота. Закључак је да Златибор има погодне услове и да одговара алергичним особама, нарочито оним којима је проблем амброзија.

На Златибору је у претходних пет година вршено мерење концетрације полена од 24 алергене биљне врсте (леска, чемпрес, топола, врба, бреза, платан, храст, дуд, трава, јова, брест, јавор, јасен, граб, орах, бор, киселица...) које се деле на полене дрвећа, полене трава и полене корова. У 2017. години су вршена мерења од трећег априла до шестог новембра и резултати говоре да су на Златибору изузетно повољни услови за боравак људи који су алергични, нарочито на амброзију, која је највећи произвођач полена.

Мониторинг показује да и току једне године има по седам хиљада поленових зрна амброзије конкретно у Београду, а у том истом периоду Златибор има око 200 – 300 поленових зрна. Јасно је да је Златибор изузетно повољан због специфичне микроклиме која влада. Ја стално помињем ове ваше росне кише које оперу ваздух од свих загађења, па и од полена,

каже Мирјана Митровић Јосиповић из Агенције за заштиту животне средине, на чијем се сајту могу свакодневно проверити прикупљени подаци из 25 градова у Србији. Уносе се и у регистар Европске организације за аеробиологију и користе се да би особе код којих су откривене алергије могле да планирају своје активности.

Алергије представљају хемијску реакцију организма на алерген, а то може бити и полен иако је природна супсатнца. Државна агенција у склопу својих активности упозорава угрожене људе на концетрацију полена, препоручује благовремено уништавање штетних биљака, а питање полена уврштено је и у Закон о квалитету ваздуха.

[easy_image_gallery gallery="287"]