ТО Златибор - пораст броја гостију за девет посто у односу на исти период претходне године (видео)

v

Према интерној статистици Туристичке организације Златибор пораст броја посетилаца, у односу на прошлу годину, забележен је и ове сезоне и износи скоро 9% за првих девет месеци текуће године. Пресудни фактори који су довели до овако добрих резултата, по речима директора Владимира Живановића су нови садржаји и константна промоција Златибора у земљи и иностранству.

У односу на претходних пар година када је због корона вируса манифестациони туризам спровођен у смањеном капацитету, ове године је заживео у пуној мери и одржано је преко 60 дешавања на територији општине Чајетина. Отварањем нових угоститељских објеката, хотела високе категорије и апартмана, понуда смештаја се шири из сезоне у сезону и тренутна расположивост је близу 50.000 лежајева који се туристима нуде у основним или комплементарним смештајним капацитетима. 

"Статистика је на нашој дестинацији показала да је задржавање туриста на Златибору 3.7 дана и ову годину ћемо завршити са око 1.200.000 ноћења. Очекују нас новогодишњи празници и велики број конгреса и семинара тако да очекујем да ћемо завршити годину са преко 350.000 туриста. Остаје нам да покушамо да продужимо време задржавања туриста и у прилог томе иде и нови ауто пут до Овчар бање па се многи људи опредељују за Златибор и боравак током продуженог викенда. Када погледамо структуру туриста који су долазили то су углавном грађани Републике Србије. Из региона Црна Гора, БиХ, Република Српска, Македонија, Мађарска, Чешка а ту је од ове године и велики број гостију из Уједињених Арапских Емирата" каже Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор.

Многобројне промоције Златибора као туристичке дестинације у земљи и иностранству доводе до сталног раста броја гостију. Поред посете сајма у Нишу, посленици ТО Златибор обележили су и светски дан туризма на Ади Циганлији. У наредном периоду очекује се посета сајма туризма у Крагујевцу и Новом Саду, инфо туре туроператора и новинара из земаља региона а ту је и константна интернет промоција. Са промотивном кампањом зимске туристичке понуде интензивно се ради ових дана како би се туристима обезбедио што бољи пакет понуде са одређеним бенефитима за ране резервације. 

"Биће добар, квалитетан и садржајан програм и за Новогодишње празнике када ћемо акценат ставити на наше најмлађе посетиоце, односно породице са малом децом којима ћемо пружити додатни садржај. Позитивне су критике свих туриста на пешачку зону, Краљев трг, језеро и фонтану која је употпунила цео тај амбијент и ми ћемо то искористити и у овим зимским месецима. Верујем да ће за време новогодишњих празника, укључујући и јануар, на Златибору боравити преко 35.000 посетилаца на дневном нивоу".

Тренд који је наметнула корона јесте велико интересовање за активан одмор и све је веће интересовање за планинарењем, пешачењем, вожњом квадова, сеоским туризмом и све више се људи окрећу зеленом туризму који брине о заштити животне средине. Препорука туристима јесте да приликом свог боравка посете Инфо центар у згради ТО Златибор или на пешачкој зони и информишу се о свим садржајима у циљу што квалитетније проведеног одмора.