Златибор у првој половини године остварио 400 000 ноћења (видео)

Владимир Живновић , директор  ТО Златибор

За првих шест месеци ове године, Златибор је, према подацима, остварио 4,5 % већи промет него у истом периоду 2021. године. Према речима директора ТО Златибор, Владимира Живановића, заслужна за то су дечја одмаралишта која су поново оживела са доласком деце на рекреативну наставу, чега није било у претходној години због епидемиолошке ситуације. 

Према званичној статистици, Златибор је у првој половини ове године остварио преко 400 000 ноћења. Према незваничним подацима, тај број је скоро два пута већи узимајући у обзир боравак гостију у нерегистрованим и некатегорисаним смештајним капацитетима, каже директора ТО Златибор, Владимир Живановић.

"Ми вериујемо да ће Златибор поново забележити преко 1 300 000 ноћења и да ћемо имати преко 350 000 долазака поредећи посету на локалитетима, која такође може да буде репер посете самог Златибора и броја туриста који овде бораве. Ми, рецимо, у Стопића пећини смо продали преко 42 000 карата што је повећање од 12 посто у односу на прошлу годину и ако наставимо тим трендом поново ћемо до краја године сигурно  имати 100 000 посетилаца, јер су традиционално најјачи јул и август". 

Велики је пораст и страних гостију. Док је претходне године 95 % гостију било из Србије а само 5 % из иностреанства, сада је иностраних гостију око 28 %.

"Чињеница је да сада има велики број клубора, из Саудијске Арабије, из Кувајта из Емирата који су ту на Златибору на припремама. Они су препознали Златибор као зелену дестинацију, одговарају им сви услови, одговара им и смештај у хотелима, терени који се нуде, тако да су то заисте неке добре ствари, ствари које нас радују. Ми ћемо се потрудити, заправо верујемо да ће ова туристичка сезона протећи без икаквих проблема са овим бројем туриста, преко 30 000 дневно  континуирано на дестинацији. Остаје нам да се припремимо и да уђемо у зимску туристичку сезону са неким новим садржајима", додаје Живановић 

Доброј посети свакако су допринели и разноврсни садржаји које је Туристичка организација, под покровитељством општине Чајетина, понудила туристима овога лета. 

"Ту има за свакога по нешто. Што се тиче најмлађих ту су представе и разне анимације за децу на Краљевом тргу, имамо културни програм, имали смо наступ Бојана Суђића, крајем августа имаћемо још један симфонијски оркестар који ће овде наступити са преко 80 уметника, концерт Београдског синдиката који се очекује око 20. августа. Концерти који су одржани до сада прошли су без икаквих проблема, били су веома добро посећени, реакције публике су добре и ми верујемо да смо успели да направимо један микс традиционалног и новог и да свима који се налазе на Златибору пружимо један додатни садржај", каже Живановић. 

Велико интересовање гости и даље исказују за атрактиву вожњу гондолом, али и за садржајима који ће им омогућити да на овој планини проведу активни одмор. Ускоро се може очекивати завршетак пешачке и бициклистичке стазе која повезује центар Златибора са међустаницом гондоле на Рибничком језеру уз пратећи мобилијар, а ова стаза је само прва од планиране мреже сличних модерних стаза које ће повезати мноштво локалитета, нагласио је Живановић. 

 

Мирјана Ранковић Луковић