Златибор у сусрет српској Новој години (видео)

владе

Туристички промет је за новогодишње празнике на Златибору  био на високом нивоу. Сви смештајни капацитети су били попуњени у време 31. децембра и 1. јануара, а са гостима који су на овој планини боравили краће од 24 сата и који су дошли из околних места, било је око 100 000 посетилаца. Ова година је, иако смо навикли да је Златибор за празнике у жижи интересовања, рекао је директор ТО Златибор Владимир Живановић, премашила сва очекивања.

Златибор као туристичка дестинација увек је у жижи интересовања, посебно када су у питању празници, што је показао и сам крај старе, и почетак нове године. Око сто хиљада туриста је за новогодишње празнике посетило ову планину, а томе је свакако допринео добро осмишљен и разноврстан програм за децу и одрасле.
"Оно што је за нас изузетно битно, да је посета прошла без једног – јединог инцидента и да су сви гости задовољни што показује велико интересовање онох који, на жалост, нису успели да пронађу смештај јер су сви смештајни капацитети били попуњени. Ми се трудимо да манифестацијама, додатним анимацијама и одређеним садржајима мотивишемо, пре свега туристе, да дођу на Златибор. Оно што нисмо имали среће за Нопву годину то је да временски услови су били такви да снега није било. То није утицало на посету за време новогодишњих празника, а имамо среће ово после Нове године, око Божића, снег је пао. Очекујемо ускоро и отварање ски центра Торник јер ове зимске активности су свакако у фокусу интересовања туриста за време зимске сезоне“, каже директор ТО Златибор, Владимир Живановић. 


Тренутно на Златибору борави око 50 000 гостију. Зимски распуст са снегом је прави доживљај. На дечјим скијалиштима се припремају стазе за скијање и санкање, а Торник то чини за све љубитеље зимских чаролија. 

„Верујемо да ће, уколико се задржи снежни покривач, сезона бити добра. Ми смо прошле године имали рекордну годину, остварили смо преко милион ноћења регистрованих у току године, друго смо место у Републици Србији одмах после Београда по званичној републичкој статистици који су остварили милион ноћења, што говори да Златибор иде у једном добром правцу, у добром смеру и верујем да ћемо тако наставити у овој зимској сезони“.  


У данима који следе очекује нас још  један празник, а то је Српска нова година . Општина Чајетина и ТО Златибор ће за туристе и суграђане на Краљевом тргу организовати концерт Бојана Маровића и Трубачког оркестра Дејана Јевђића са певачицом Мирјаном Алексић. За оне који воле идиличне сеоске средине, Јабланичани су традиционално спремили разноврстан програм. Након вечерњег богослужења и ложења остатака бадњака у порти цркве брвнаре, угостиће Божић Бату који ће деци поделит пакетиће, а за све госте домаћини ће спремити ловачки гулаш и ловачки купус, топле напитке, дружење уз звуке трубе и новогодишњи ватромет.