ТО Златибор - успешно представљање потенцијала Златибора на сајмовима (видео)

в

Туристичка организација Златибор и ове године активно ради на представљању туристичких потенцијала Златибора, што у великој мери доприноси повећању броја страних туриста на најпосећенијој српској планини. Након сајмова туризма у Београду и Бања Луци, ТОЗ очекује представљање и на сајму туризма у Софији.

Садржаји и туристичка понуда најпосећеније српске планине Златибор, активно се представљају ових дана у оквиру сајмова на штанду Туристичке организације Златибор. Учешће је узето и на сајму у Београду, у склопу кога су представљени капитални пројетки општине Чајетина.

"На штанду Туристичке организације Златибор био је представљен пројекат Спортског парка који се гради на простору иза хотела Торник а који ће у свом саставу имати 20 фудбалских терена урађених по последњим Фифиним стандардима. Овај пројекат је привукао пажњу великог броја посетилаца али и Министара Владе Републике Србије који су посетили сајам. Представили смо и уређење врха Торника, гондолу која ће повезати Торник са Прибојском бањом и нове значајније пројекте. Оно што је битно нагласити, јесте да је са нама на сајму у Београду био присутан и велики број хотелијера, тако да су сви посетиоци могли да се упознају са ценама и пакет аранжманима и да остваре одређене попусте и ране туристичке резервације за предстојећу летњу сезону", рекао је Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор.

Што се тиче планинских центара, статистика показује да је и у 2023. години највећи број долазака туриста имао Златибор а интересовање за овом планином могло се приметити и на међународном сајму туризма у Бања Луци.

"Од 14-17. марта очекује нас сајам туризма у Софији, за нас битан регионални наступ ако погледамо структуру страних гостију који долазе код нас. То су махом још увек земље из региона, мада ми тежимо да се представимо и на другим тржиштима Европе. Верујемо да ће се резултати ових сајамских наступа показати у неком наредном периоду и да ћемо забележити пораст броја посетилаца".  

У сарадњи са ТО Србије реализована је новинарска тура док је за наредни период планирана посета туроператора, претежно из земаља региона, који ће бити упознати са садржајима дестинације и квалитетом услуге постојећих хотела на Златибору.

"У овом периоду такође користимо прилику да се још интензивније представимо на нашем домаћем тржишту. Сходно томе, имаћемо низ активности у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Краљеву, где ћемо додатно упознати потенцијалне туристе понудом Златибора. Пре свега, са планом манифестација али и са новим садржајима који за њих свакако могу бити интересантни. Верујемо да ће ова 2024. година бити успешна, што се тиче златиборског туризма и да ћемо надмашити ту цифру од милион ноћења. Понављам, велики број остварених ноћења на дестинацији и даље је у сивој зони и нерегистрован а са додатним пакетима, мотивацијама и програмима покушаћемо да мотивишемо издаваоце да се региструју". 

На сајму туризма у Београду, туристи су могли да се упознају са пакетима који су припремљени за летњу туристичку сезону а који су остали на нивоу зимских. Тако се полупансион може пронаћи по цени од 35 - 100еура по особи а апартмани у приватном смештају, могу се закупити по цени од 20-80 еура, у зависности од локације и понуде.