Златиборска публика уживала уз звуке трубе на Краљевом тргу (видео)

t

Концертом дувачких оркестара западне Србије настављен је програм Културног лета на Златибору. Многобројна публика имала је прилику да ужива у звуцима трубе пет дувачких оркестара, извођењу Аца Марковића, мајстора фруле и двојница из Жељина и наступу средње узрасне групе Удружења за неговање народне традиције Златибор.

На Краљевом тргу на Златибору одржан је концерт дувачких оркестара и смотра изворног народног стваралаштва. Сабор трубача ове године је изостао услед непредвиђених околности али у циљу очувања традиције, вече добре забаве је организовано за све поштоваоце трубе.

"Ове године имамо један нонсенс а то је да се предтакмичење на Златибору не одржава због тога што је Гуча померила термин одржавања Сабора. Оркестри су много раније уговорили своје наступе па им термин одржавања Сабора трубача у Гучи није одговарао и самим тим се изгубио смисао предтакмичења на Златибору. Сви оркестри који вечерас овде наступају имају пуно право да наступају и у Гучи међутим, само један оркестар из западне Србије ће учествовати на Драгачевском сабору трубача", рекао је Никола Смиљанић, директор Културног центра Чајетина.

Љубитељи доброг и квалитетног звука уживали су у звуцима трубе пет трубачких оркестара - Жељка Стефановића и Александра Петронијевића из Ариља, Мирослава Ђунисијевића такође из Ариља, Јовице Јовановића Луново село, Ивана Јовановића из Ужица и Александра Грујичића из Драглице.

"Овај оркестар постоји већ 7-8 година, учествовали смо на многобројним манифестацијама у Гучи, Пожеги, Златибору и узимали смо доста награда. Тако планирамо да наставимо а мој циљ је мајсторско писмо. Вечерас наступамо са неколико Шумадијских песама и Шумадијским колом", каже Мирослав Ђунисијевић из Ариља.

"Наш оркестар је млад, постојимо већ три године, прошлогодишњи смо победници на такмичењу трубача у Гучи и освојили смо прво место за најизворније музицирање "Од злата јабуку", каже Јовица Јовановић из Ужица.

"Оркестар постоји од 2006. године а одавде је све почело. Овде смо се квалификовали за Гучу и сви наши почеци везани су за Златибор, због тога се увек радо одазивамо и долазимо како због организатора тако и због публике", каже Иван Јовановић из Ужица.

Након игре, песме и звука трубе публици се представио фрулаш Ацо Марковић из Жељина а играма са Златибора и из Мачве представила се и средња група фолклорног Удружења за неговање народне традиције Златибор. 

"Вечерас ћу свирати своју ауторску музику јер сам ја и аутор и композитор музике коју изводим. Наступао сам много раније и представљао општину Чајетину у многим манифестацијама. Сада се не такмичим јер немам право с обзиром да сам мајстор и фруле и двојница", рекао је Ацо Марковић.

Организатор концерта био је Културни центар Чајетина под покровитељством општине Чајетина и Туристичке организације Златибор.