Златиборски Еко аграр на 5. фестивалу хране и вина у Београду (видео)

m

Good Food & Wine фестивал је манифестација која за тему има храну и врло је атрактивна и конкурентна, јер је то један од елемената понуде који привлачи туристе на глобалном нивоу. Савремени туриста жели да ужива у типичној, аутохтоној храни, винима и пићима. Централни део фестивалске недеље је Сајам хране и вина који се одржава 01. јула на најлепшем београдском кеју Сава Променади. Фестивал је добитник престижног признања “Звезде Београда” за 2021. годину као једна од најбољих манифестација коју је у тој години подржао Град Београд.

Добра храна и вино фестивал је најпрестижнија и најмасовнија излагачка манифестација у Србији која промовише винску индустрију и гастрономију. Одржава се под покровитељством Министарства туризма и омладине. Начин да се промовишу мали произвођачи су управо овакве привредне и гастрономске манифестације. 

"Од 53 производа заштићеног географског порекла, 47 је пољопривредног порекла. Ово је шанса, не само за туризам већ и за пољопривреду, да се узајамно умреже и на тај начин заједнички пласирају производе на тржишту. Поред лесковачког ајвара, пеглане кобасице, ариљске малине, од скоро лужничке вурде, постоји још много производа заштићеног географског порекла, који стављен у функцију развоја туризма добија још више на вредности. Прогнозе су да ће у наредних пет година све више туриста долазити у Србију и да је главни мамац типична храна високог квалитета", рекла је Данијела Вићентијевић, саветница у Министарству туризма и омладине.

На Сајму традиционалне хране и српских вина ове године излагаће више од 100  произвођача и компанија из Србије и региона међу којима је и Златиборски Еко аграр.

"Златиборски Еко аграр је привредно друштво основано од стране локалне самоуправе са циљем да се бави развојем пољопривреде. Ми као сточарски крај, апсолутно смо препознали ту потребу да развијамо пољопривреду и у складу са тим и наши произвођачи ће бити представљени на овом фестивалу на ком традиционално учествујемо, захваљујући томе имамо и свој корнер. Шест излагача ће бити представљено међу којима је и млекара "Наша Златка" која је ове године добила органски сертификат и на фестивалу ћемо се приказати са органским млеком које је тренутно једино у Србији", рекао је Марко Марић, директор ПД Златиборски Еко аграр.

Сајам хране и вина је догађај намењен промоцији,  дегустацији и продаји. Грађани и туристи моћи ће да 1. јула проведу угодно поподне и вече на београдском кеју и ексклузивној локацији Сава Променади, и да бесплатно дегустирају производе и наравно, да их купе по сајамских ценама и са специјалним попустима. 

Организатор Гоод Фоод & Wине фестивала је удружење Центар Спектар у партнерству са бројним компанијама и медијским спонзорима.

САЈАМ ХРАНЕ И ВИНА
(субота, 01. јул 14.00 – 23.00)
Сава Променада

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:

14.00 - 23.00 - Сајам традиционалне хране и вина домаћих произвођача из региона, уз дегустације,
радионице и предавања на тему хране и пића (фоод стyлинг - аранжирање хране, слагање вина и хране и др.)
14.00 - 22.00 - Изложба хлеба „Хлеб наш насушни“ на Сајму
15.00 - Сајам, свечано отварање за медије, додела плакета Гоод Фоод & Wине најбољим произвођачима хране и пића и институцијама
18.00 – 19.00 - Наградна томбола за посетиоце Сајма 
19.00 – 23.00 – Културно-уметнички програм (тамбураши, певачи, фолклорни ансамбли...)