„Знањем до посла“ – јавни позив за послодавце

з

Данас је у просторијама Регионалне привредне коморе Златиборског управног округа одржан Инфо дан поводом представљања Јавног позива за послодавце – Тренинг платформа за обуке на радном месту, осмогодишњег партнерског пројекта влада Швајцарске и Србије, „Знањем до посла“.

У оквиру четвртог по реду позива под називом „Запослени по мери вашег бизниса“, Е2Е позива компаније које желе да обуче младе људе који траже посао, да се прикључе пројекту у оквиру кога ће им бити омогућена помоћ у избору, обукама и запошљавању нових радника. Обуке су намењене онима који траже посао, са посебним нагласком на младе до 30 година, али не искључујући ни друге потенцијалне учеснике, нарочито из тешко запошлјивих група.

Пројекат „Знањем до посла“ (Е2Е) осмишљен да створи предуслове за брже запошљавање младих, објавио је у априлу 2022. године Јавни позив за послодавце „Запослени по мери Вашег бизниса“ за који је издвојено 75 милиона динара. Од 2016. године овај пројекат помаже компанијама да пронађу квалификоване запослене, а младима да нађу добар посао и до сада је обуке на радном месту прошло 1.678 младих, а више од 77 одсто младих се одмах запослило. У обукама су учествовале 132 компаније и 30 партнера из јавног сектора и цивилног друштва.

У оквиру овог Јавног позива, пројекат пружа финансијску и техничку подршку послодавцима из циљаних локација за организовање обука на радном месту за младе који траже запослење. Поменути програм подршке има за циљ да олакша послодавцима процес избора, обуке (или припреме) и запошљавања нових запослених.

На Инфо дану, Јавни позив за послодавце – Тренинг платформа за обуке на радном месту, пројекта „Знањем до посла“ представио је Бобан Гледовић, виши саветник на пројекту „Знањем до посла“. Презентацији пројекта и његових активности присуствовало је тридесетак представника локалне привреде, којима се овом приликом обратио Слободан Грбић, члан Градског већа града Ужица за социјалну политику и председник Савета за запошљавање овог града. Презентацијом су представљене и иновативне услуге за запошљавање особа са инвалидитетом које је Форум младих са инвалидитетом развио кроз пројекат „Знањем до посла“.

Циљ пројекта „Знањем до посла“ је повећање запослености кроз запошљавање младих посредно бржи, одрживи и инклузивни економски развој Србије. Мисија пројекта Е2Е је да подстакне, подржи и понуди модел трајне сарадње локалних самоуправа, школа, организација цивилног друштва и привредних субјеката како би се младима пружила могућност да науче оне вештине које се траже на тржишту рада и тако лакше дођу до посла.

Ово је четврти позив објављен у оквиру Е2Е пројекта, подржаног од стране Швајцарске, чија је укупна
вредност 28,7 милиона евра.