ЗЗЈЗ Ужице: Вакцинација је најефикаснија мера превенције против заразних болести

ЗЗЈЗ Ужице - Саопштење

ЗЗЈЗ Ужице - Саопштење

MMR – вакцина - Вакцинација против малих богиња, заушки и рубеле

Вакцинација је најефикаснија мера превенције против заразних болести. Томе у прилог говори чињеница да имунизација спаси преко 4 милиона живота годишње у свету..
У току пандемије Ковид 19, у Р Србији, дошло је до пада у обухвату имунизације ММР вакцином деце одређеног узраста. То може бити директна последица пандемије (оптерећеност здравственог система збрињавањем ковид пацијената) али и неадекватне информисаности родитеља као и ширења нестручних информација на друштвеним мрежама. Родитељи би требали да верују педијатру који иначе брине о здрављу њиховог детета и који је најкомпетентнији у пружању информација везаних за вакцинацију.
Стручњаци целог света, укључујући и стручњаке Светске Здравствене Организације, слажу се да не постоји веза између ММР-а и аутизма.
Мале богиње, заушке и рубела су обољења која се врло лако шире капљичним путем и која после инфекције могу довести до компликовања клиничке слике. Подсећамо да је у епидемији морбила 2017. и 2018. године у Србији регистровано 5800 оболелих (93% оболелих је било невакцинисано и непотпуно вакцинисано) и 15 смртних исхода. Тренутно епидемија морбила пријављена је у суседној Румунији због пада у обухвату вакцинацијом. Неопходно је одржавати обухват вакцинацијом изнад 95 %, јер одржавањем високог нивоа колективног имунитета спречавамо обољевање не само вакцинисаних, него и оних који још нису вакцинисани (новорођенчад, одојчад), као и оних који из медицински оправданих разлога нису смели бити
вакцинисани.
Примарна вакцинација против малих богиња, заушака и рубеле спроводи се код деце од навршених 12 месеци једном дозом комбиноване живе вакцине против малих богиња, заушака и рубелe – MMR вакцина и треба је спровести правовремено до навршених 15 месеци живота. У том периоду деца су најосетљивија на инфекцију и могу имати тешку клиничку слику уколико се заразе овим вирусима.
Ревакцинација (друга доза) против малих богиња, заушака и рубеле спроводи се применом MMR вакцине, пре уписа у први разред основне школе, а изузетно у току првог разреда основне школе.

Неимунизована и непотпуно имунизована лица (изузев оних код којих постоје трајне контраиндикације) треба да се вакцинишу недостајућим дозама MMR вакцине до навршених 18 година живота, а према епидемиолошким индикацијама и касније. Минимални размак између давање две дозе MMR вакцине износи четири недеље.