Чајетински мотоциклиста успешан у новом спорту, мотором по најтежем терену (видео)

Бјелић ређа успехе у хард ендуро мотоциклизму

Чајетинац Живомир Бјелић завршио је прву сезону у хард ендуро мотоциклизму и то освајањем шампионске титуле првака Србије. То је велики успех с обзиром да је тек годину дана у овом спорту, а сјајно се показао и на светском првенству које је одржано на Златибору.

Жикица Бјелић је ове године одлучио да промени своју спортску дисциплину. Након што је био препознатљив и успешан у друмском мотоциклизму  одлучио је да се такмичи у хард ендуро тркама где се вози у  природи уз савладавање тешких терена и наизглед непрелазних препрека.

„Први пут сам пробао хард ендуро када је била корона, зато што се није могло отићи нигде. Заљубио сам се у тај спорт јер је доступан, тренинзи су доступни, где год се помериш, можеш да тренираш. То је млад спорт у свету, постоји од 2014. године, слободна вожња по шуми уз трекере.“    

Чајетински мотоциклиста се окушао и у Светском шампионату у хард ендуро мотоциклизму на Икс рос трци која је летос одржана на Златибору. Ово је иначе једина трка Светског купа у ауто- мото спорту која се одржава у Србији, а Бјелић је направио велики успех освајањем другог места у Аматер класи у конкуренцији 150 возача из целог света. Уз то, стекао је велико искуство возивши поред најбољих светских мотоциклиста као што су Мануел Летенбихлер, Марио Роман, Били Болт и Грејем Џарвис.

„Првог дана сам стартовао са Маријом Романом, који је са Чајетинског брда низ шуму отишао много брзо, нисам могао да га пратим нимало. Ту трку сам завршио први па сам другог дана стартовао са светским прваком Летијем на Мокрој Гори. Њега сам донекле могао и да пратим, до неких озбиљнијих успона и да видим шта он то ради. То је човек којем је то цео живот. Трећег дана сам стартовао са Билијем Болтом, и истом брзином смо се попели на Чиготу, док се није кренуло низбро, он је наставио истом брзином, ја нисам смео низ камење.“   

Бјелић тренира кад заврши са обавезама на послу, а простора због погодног терена има надомак Чајетине. Основао је и Мото удружење „Златибор ломови“ чији су чланови још и Иван Пантелић, Михаило Обрадовић и Владан Марковић из Бајине Баште. У плану је да се следеће године поново возе све трке у Србији, али и да се по могућству оде на још једну трку светског шампионата, Романиакс у Румунији, као и неизоставни повратак на златиборски Икс рос за који је котизација 880 евра.

„Ја разумем људе, велики су трошкови направити такву организацију, није то ни јефтино ни наивно  и од чега ће они да се финансирају него од нас самих, а треба и за награде које су огромне. Кад би „Ломови Златибор“ који сам ја основао успео да нађе нека средства, имао неке помоћи, сва четири такмичара која се тренутно такмиче би учествовала у ИксРосу. Што се мене тиче, ја ћу некако скупити. Радићу сат времена дуже дневно до Икс роса и возићу тај Икс рос, јер много је велико искуство и много је лепа сама трка“.

На четири овогодишње трке Првенства Србије које су вожене, осим Златибора, и у Лозници, Рашкој и на Руднику су остварили запажене резултате. Бјелић је на све четири трке био на победничком постољу што му је донело титулу првака Србије у класи Ц или Аматер, најслабијој класи по рангу, али је Бјелић одлучио да њу вози јер му је ово прва година у хард ендуро спорту. Шампионска титула биће му уручена у оквиру Сајма спорта, а план је да се следеће године пребаци у захтевнију хоби или Б класу.  Све ће то бити лакше уколико Златибор ломови добије подршку, било у финансијама или организацији.