Да ли ће и ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИТИ САТ ЗА ШЕТЊУ?

Ванредно стање у нашој земљи траје већ готово месец дана, а међу мерама које су донете у циљу сузбијања ширења корона вируса јесте и полицијски час. Наиме, грађани наше земље не излазе из својих домова након 17 сати, док је викендом забрана кретања продужена, те се овог последњег није излазило чак 60 сати. Правила су, међутим, за грађане старије од 65 година у урбаним, то јест старије од 70 у сеоским срединама још ригорознија, те они напоље не излазе ни пре полицијског часа, већ 27. дан!

Пензионерима је, наиме, омогућена куповина намирница од 4.00 до 7.00 сати једном недељно. Уколико тада пропусте прилику да изађу напоље, другу неће имати до следећег термина за шопинг. Осим тога, многи од њих и немају потребу да иду у ову рану куповину јер има доста младих људи који волонтирају и помажу управо старијим грађанима којима, између осталог, иду и у набавку.Иако су старији грађани најосетљивија група те се стога и апелује на њих да остану у својим домовима, једна од идеја је да им се уведе "сат за шетњу". То би подразумевало да пензионери добију сат времена за излазак напоље, у току полицијског часа, како не би долазили у контакт са другим људима.

Епидемиолог др Предраг Кон и др Бранимир Несторовић током гостовања на ТВ Прва су подржали ову идеју, а као опцију спомињали су управо могућност да им то буде дозвољено током полицијског часа.

Остаје да се види да ли ће она бити и реализована, поготово ако имамо у виду да ће управо пензионери последњи "изаћи из кућа" и када отпочне попуштање мера.Професор др Бранислав Тиодоровић потврдио је да грађани старији од 65 година остају у својим домовима.

- Када је реч о пензионерима, они остају у истом третману, и даље морају да буду потпуно затворени, јер су најосетљивији и последњи ће бити ослобођени мера - казао је Тиодоровић.

Заменица директора Инситута за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић казала је "да се сви надају да ће бити како је доктор Бранислав Тиодоровић оптимистично рекао да се криза мери данима, али да она ипак сматра да су недеље у питању".Популација старих која је сада заштићена, објаснила је, најугроженија је.

- Јако је низак колективни имунитет код њих, па ће се за њих мере постепено и укидати. А лепо време је иначе време јачање колективног имунитета. Нама расте постепено тај колективни имунитет, а вирус слаби. Ипак, све мере па и њихово укидање зависи од епидемиолошке ситуације, а највише мера ће бити усмерено на школске установе и на најстарије - казала је докторка Кисић.

Иако поједини стручњаци прогнозирају "нормализацију" од јуна месеца, постоје и предлози који сугеришу на то да старији грађани у својим домовима остану чак до краја године.

- Струка је исказала највећи степен забринутости за старије суграђане, те морамо да схватимо да то нису беспотребне рестриктивне мере. Родбина од 140 оболелих људи из геронтолошког центра у Нишу схвата шта су урадили својим најмилијима, инсистирајући да их посете у дому и на тај начин су угрозили њихове животе - истакао је данас на конференцији за штампу Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство.