Данас је  Духовски понедељак у  црквеном календару означен црвеним словом

Света тројица, икона

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Духовски понедељак, други дан после Духова односно Свете тројице која је јуче обележена. 
Духови представљају и рођендан Хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак Светог Духа на апостоле. По значају то је трећи празник, после Васкрса и Божића, и као они, такође се славе три дана.
Према народном веровању  девојке које се умију водом у којој је стајало цвеће од којег се плету венчићи, целе године имаће чисто и бело лице.
Са друге стране, мушкарци које девојке буду даривале венчићем, према народном веровању у источној Србији, годину ће завршити као младожење.
На други дан Духова у кући се не раде тешки послови,  нити са иглом, јер се овакво понашање сматра непоштовањем апостола и светаца и не обраћањем пажње на њихове речи.
 Празновање се наставља и сутра када се облежава Духовски уторак,  а у овој седмици  среда и петак се не посте  и то је такозвана трапава недеља, после које почиње  други по реду вишедневни пост посвећен Светим апостолима, а увек је после Недеље Свих светих и траје до Петровдана 12. јула.
Најдуже трајање поста јесте шест седмица, а најкраће – седмицу и један дан, а ове године трајаће четири седмице и два дана.