Данас је Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика обележава се од 2000. године на предлог Бангладеша.

Овај дан се обележава у знак сећања на студенте који су своје животе изгубили 1952. године у Даки, главном граду Бангладеша, јер су протестовали да њихов матерњи језик буде проглашен за званични језик.

Право на употребу матерњег језика је једно од основних људских права. Матерњи језик је део културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања. Језик је најмоћније средство комуникације, служи међусобном споразумевању и дијалогу.

Тренутно се у свету говори више од 6.000 језика, а према неким прогнозама чак ће половина замрети до краја 21. века. На сваке две недеље нестане по један језик.

Српски језик је званичан језик у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, а процењује се да га говори око 12 милиона људи широм света. Такође, српски језик је једини језик у Европи са диграфијом, што значи да има два писма у оквиру једног језика- ћирилично и латинично.

У Гинисовој књизи рекорда налази се и најдужа српска реч, са 22 слова. То је престолонаследниковица- жена престолонаследника.