За вернике Српске православне цркве (СПЦ) данас почиње Петровски пост који ће трајати до Петровдана, 12. јула.
Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола, Петра и Павла, који СПЦ слави 12. јула по Грегоријанском календару.
Овај пост уведен је у време цара Константина Великог, прво у Риму, када је тамо подигнута базилика апостолима, а потом и у Цариграду.
Они који посте од данас не би требало да једу месо, јаја, павлаку, сир, кајмак, чоколаду и све што спада у мрсну храну. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим среде и петка, који се посте на води.
Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља.