Деца не би требало да иду у паркове

Паркови никако нису добар избор, нити препоручен, јер деца долазе у контакт са другом децом и одраслима на малом простору.

У овом тренутку није забрањено излажење из кућа, али деца не би требало да долазе у контакт с другом децом или одраслима, каже Срђан Јанковић имунолог из Дечије болнице у Тиршовој.

“Паркови никако нису добар избор, нити препоручен, јер деца долазе у контакт са другом децом и одраслима на малом простору. Сада је циљ да се контакти смање на најмању могућу меру како би се зауставило ширење коронавируса”, каже Јанковић.

Према Јанковићевим речима, деца могу напоље, али само уколико неће имати никакав контакт с другима како не би добила вирус, а “самим тим, што је такође важно, не би дошло ни до могућности даљег преношења”.

“Уколико је могуће извести дете напоље на ваздух, а да не буде у контакту са другом децом и одраслима, то је свакако препоручљиво. То се односи на савесне родитеље који ће се потрудити да њихово дете не дође у контакт са коронавирусом”, објашњава Јанковић.

Све ово односи се на актуелне препоруке, односно док не дође до потпуне забране кретања. То је урађено у појединим земљама због спречавања ширења вируса, па је у Француској и Италији, рецимо забрањен и излазак у паркове.

 

Извор: Инсајдер