Дочек српске Нове године у Јабланици (видео)

б.бата

У порти цркве у Јабланици, по 16. пут, традиционално је одржан дочек српске Нове године. Организатор је ТУ Јабланица у сарадњи са помесном црквом и ловачким удружењем, уз помоћ ТО Златибор, Јавног предузећа„Голд гондола“, Културног центра Златибор Чајетина, и под покровитељством општине Чајетина.

У Јабланици је вече 13. јануара било хладно, али и бајковито због снега који је за Божић обилно нападао и украсио грање борова, смрека и кров цркве брвнаре у којој је у 18 часова почело вечерње Богослужење. Након тога, у порти где се окупило мноштво мештана и посетилаца, заложени су остаци бадњака. Организатори, ТУ Јабланица које ову манифестацију одржава преко 15 година, у сарадњи са помесном црквом и ловачким удружењем, кажу да је овај догађај веома битан за мештане, али се показало атрактивним и за туристе.

„Ми се увек хвалимо да смо аутохтоно покренули Вишебој пре 18 година; са дочеком српеске Нове године смо већ 16 година, по једну – две године нам је „појела“ корона, али ми већ имамо искуство. Наша општина, руководство, прихватили суманифестацију и помажу нас, а већ 10 година има како смо подигли споменик палим ратницима из Првог светског рата, тако да је то трећа манифестација која обележава наше село“, каже Вукомир Божанић, председник ТУ Јабланица .

Туриста је било из Краљева, Београда, Ужица... 

„Видели смо објаву преко Туристичке орзанизације Златибор коју су избацили на Инстаграм и усудили смо се да дођемо, да видимо како изгледа овде. Јако је занимљиво, аутентично за овај крај, под снегом, и надам се да ће да буде лепо“.  
„Први пут смо овде и баш нам се свидело, баш је несвакидашње“. 
„Летос смо били да видимо цркву. Ово је други пут. Очекујем пуно људи и  забаве“. 

Оно што је деци било најзанимљивије, јесте свакако Божић Бата који им је, у замену за рецитације, делио дарове. Одрасли су понајвише уживали у богатим укусима куваног купуса и гулаша од дивљачи који су се за њих крчкали од раних јутарњих сати.

„Овде се пакује ред купуса – ред меса, па опет тако, па онда мирођије, па на крају поклопац. То мора седам језика да говори и осми да замуцкује“, каже у шали  Новица Кокоровић из Јабланице и додаје: „Све што је већи лонац, бољи је купус, мањи лонац – мања могућност да добије све што треба  из меса, да би купус био онај прави“. 

„У ловачки гулаш иде лук , месо од дивљачи, шаргарепа, целер, першун, свињско, срнетина, свега по мало“, тајанствен је кувар  гулаша Милутин Рајић из Јабланице.

И ове године су програм дочека српске Нове године употпунили трубачи, народни певачи, и незаобилазни ватромет.