Домаћи производи са Златиборске пијаце (видео)

произвођач

Одакле почети разгледање неког места ако не са пијаце. Пијаца је права ризница локалних производа која ће нас увести у гастрономске и природне лепоте сваког краја. Поред пијаце у самом центру Златибора на којој се могу пазарити прехрамбени производи од меса и млека, налази се и пијаца недалеко од Специјалне болнице „Чигота“ на којој се продају разне врсте ракија, домаћа слатка и џемови од шумског воћа, мед, грнчарија и производи од вуне.

На потезу од Специјалне болнице „Чигота“ ка пасарели налазе се тезге на којима се продају домаћи производи са Златибора. Осим што туристи имају могућност да пазаре веома здраве и квалитетне намирнице добиће и доста добрих савета и препорука од овдашњих продаваца.  Власница једне од тезги и дугогодишњи произвођач јесте и Ана Смиљанић која годинама уз помоћ своје породице производи и продаје разне производе као што су производи од вуне, дрвенарија, сувенири, ликери, слатка и џемови као и велики број чајева.

"Ја сам почела да радим 2013.године а радња је отворене две године пре тога. Већина производа је наша лична производња а за део нам помажу и сарадници. Свако има своју област за коју је задужен. Тежак је ово посао, јако је захтевно и одговорно јер се морамо у исто време бавити и производњом и паковањем, дистрибуцијом, излагањем и ја сам задовољна како послујемо", рекла је Ана Смиљанић, произвођач.

Успех сваког произвођача јесте када му се купац поново враћа по производе из домаће радиности а то је у случају Смиљанић веома чест пример. Најтраженији производ већ дуго времена јесте боров сируп који помаже код респираторних инфекција.

"Имамо ликере, ракије, домаће цеђене сокове, чајеве, тинктуре, џемове и ово су све природни домаћи производи без икаквих сувишних додатака, спремљени по традиционалној рецептури. Углавном породични људи купују домаће производе и бољи су купци јер купују веће количине. Доста зависи и из којег дела Србије туристи долазе а нама су најбољи купци Војвођани".

Како наш саговорник каже за домаћу и здраву храну праве цене нема, она никада није скупа и због тога треба и бирати само најбоље. Радно време тезге у зимском периоду је од 9-17 часова и то је период који је лакши за рад на отвореном јер има мање туриста, самим тим и мање посла. Ликери се могу пазарити по цени од 500-600 динара, ракије од 500-700, слатко и џемови по цени од 800 динара док се производи од вуне крећу од 500 динара до 3000. 


Данка Миловановић