Израда и реализација Плана одрживе урбане мобилности општине Чајетина (видео)

план одрживе урбане мобилности

На Златибору је 16. новембра одржана последња радионица у оквиру израде Плана одрживе урбане мобилности за општину Чајетина у организацији Сталне конференције општина и градова.

"Припрема мера за спровођење плана одрживе урбане мобилности" била је тема на коју је стављен акценат приликом састанка између представника општинске управе, јавних предузећа општине Чајетина, полицијске управе,  медија, туристичких посланика, и организатора за израду Плана одрживе урбане мобилности за општину Чајетина. Радионица се одвијала интерактивно уз презентацију активности, а заинтересоване стране су на овај начин допринеле даљим циљевима и мерама у спровођењу Плана. 

"Стална конференција градова и општина овом приликом окупила је експерте, а подршку смо добили од људи са Саобраћајног факултета у Београду као и од шведских експерата и кренули смо са  радним тимом из општине Чајетина који почиње да ради на изради овог плана. Процес израде плана је такав да подразумева учешће разних група људи где покушавамо да сагледамо све проблеме у саобраћају из угла свих корисника. Из тог разлога позивамо и локалну саобраћајну полицију, туристичку организацију, предшколске установе, представнике приватног сектора и других јавних институција, у циљу бољег решавања пробла," рекла је Клара Даниловић из "Сталне конференције општина и градова".

Пре почетка последње радионице, састанак су одржали и председник општине Чајетина Милан Стаматовић и Милан Обрадовић, стручни консултант на изради плана одрживе урбане мобилностиПОУМ-а. Планови у спровођењу урбане мобилности на територији насељених места Чајетина и Златибор, јесу повећање свести у локалној заједници о потреби коришћења различитих видова превоза, са циљем мањег оптерећења саобраћаја и заузимања јавних површина. Неки од датих предлога били су изградња нових паркинг места, обележавање пешачких зона, а радиће се и на изградњи пешачких траса. Своја искуства примерима добре праксе са присутнима је поделио и шведски експерт из Малмеа, а која се могу пренети и применити на туристички центар Златибор.

"У оквиру састанка изнешени су предлози за бициклистичке стазе које су већ у плану за наредну годину, а то је деоница којом ће бити повезани Чајетина, Златибор и ски центар Торник. Биће направљен прстен како би туристи несметано могли да возе бицикле и обављају пешачке туре на подручју које ће бити атрактивно управо због међустанице "Голг гондоле", Рибничко језеро, што јесте главна атракција Златибора, а исто тако је врло важно за план одрживе урбане мобилности." рекла је Слађана Вуловић, шеф кабинета председника Општине.

Израда Плана одрживе урбане мобилности биће завршена до краја ове године, а период за који се планира реализација  јесте  наредних десет година. План ће бити доступан јавности, а затим и усвојен у локалној Скупштини као документ, након чега се креће у реализацију зацртаних циљева и донетих мера. 

Сања Глишовић