Јењавају грип и респираторне инфекције у чајетинској општини (видео)

Завод за јавно здравље Ужице је пре неколико дана пријавио је епидемију грипа у Златиборском крају. Пријава не подразумева епидемију већ начин превентивног поступања здравствених радника у раду са пацијентима ради спречавања ширења вируса, напомињу из Дома здравља у Чајетини.

https://www.youtube.com/watch?v=4p9qdK07xaI

Разлог да се пријави епидемија грипа у Златиборском крају од странре ЗЗЈЗ Ужице јесте број  оболелих са симптомима сличним грипу који је забележен у току последњих пет недеља, а којих је било око 1 500 . Што се тиче Дома здравља у Чајетини, број оболелих који имају симптоме грипа мањи је него претходне године, и више је забележен код деце.

"Оно што могу да кажем за нашу општину је то да у последњих недељу дана јењава број оболелих, али превасходно су у питању респираторне инфекције и то углавном горњих респираторних путева. Број оболелих од грипа јењава такође. Нешто повећан број је примећен код деце у предшколском узрасту, али незнатно и ништа драматично, тако да можемо да кажемо да код нас у општини респираторне инфекције и грип јењавају", рекла је за "Златибор-прес"  др Гордана Бојовић, начелница опште службе Дома здравља.

Када се пријави епидемија грипа,  ЗЗЈЗ издаје јасне инструкције о понашању здравствених радника у здравственим установама, као и поступању у раду са пацијентима.

"Најбитније од свега јесте да избегавате скупове, а то значи и предшколске и шклске установе и места где има доста људи, да проветравате просторије, хигијену респираторних путева а то подразумева да када кијате, кашљете и користите марамицу - одмах је након тога баците, а ако користите руку - одмах након тога их морате опрати. Такође, коришћење појачане витаминске исхране, више течности. Уколико добијете симптоме, онда већ крећете са терапијом".

Уколико имате симптоме респираторне инфекције препорука је да се изолујете од укућана да се вирус не би преносио даље. Уколико се симптомима придруже болови у зглобовима и мишићима и мало повишена температура, у терапију укључите антипиретике. Уколико се симптоми погоршавају, обавезно се јавити  лекару, наглашава др Бојовић.

Мирјана Ранковић Луковић