Матија Бећковић: "Златибор је моћна планина" (видео)

м.бећковић

Академик Матија Бећковић одржао је књижевно вече у у конгресној сали Чиготе, а отворена је и изложба посвећена позантом српском песнику.

Cтихови Матије Бећковића у извођењу гуслара Радована Пековића отворили су занимљиво културно вече у Чиготи посвећено овом српском академику. Најпре је овтворена изложба „Матија“ ауторке Драгане Типсаревић, дугогодишње директорке Библиотеке у Краљеву са 25 изложбених паноа. На њима су приказани садржаји две Бећковићеве биографије – животне и књижевне.

Књижевна каријера Матије Бећковића почела је 1957. године издавањем прве песме, а публика у конгресној сали Чиготе чула је неке од најпознатијих као што су Ћераћемо се још, Господ или Ниси ти више мали, а песник је са доста жара говорио и стихове песме Када дођеш у било који град посвећене Вери Павладољској, Бећковићевој покојној жени којој је посветио многе песме. Такође је представио публици и неколико дела из своје последње књиге, 100 мојих портрета.

"Било је дивно и узбудљиво, много је лепа ова сала и нарочито је важно што је била пуна. Овде су изложба и књижевно вече и имао сам утисак да је могло да траје колико хоћете, нико се није померао и нико није морао то да слуша. Од силних оних сензација које имају у сваком телефону, они су дошли да слушају једног песника у време кад се говори да је време песника прошло, да су они отпевали своје и да су други медији заменили књигу. Али, одједном видите тај деманти, као што је било вечерас у Чиготи."

каже Бећковић који је овог лета од општине Чајетина добио награду Витез српске књижевности, па је истакао да мора витешки да се понаша. За Златибор га везује и познанство са, како каже бистрим Златиборцима, као што је Љубивoје Ршумовић.

"Златибор је моћна планина, као Тибет пространа и велика, а и мора да оправда то своје име. Кад изађемо на Златибор из Ужица, ја већ мислим да сам у Чиготи, али се напутујем док дођем. Ја знам Златиборце, са мном су студирали ти бистри, плави. Љуба Ршумовић је прототип тих бистрих Златибораца и Ужичана. Нисам их разликовао од Црногораца, а није ми ни падало на памет да Црногорци нису Срби. Није згодно да витез даје неке примедбе. Ја бих требало да браним Златибор, безусловно. Златиборцима поручујем да уживају у тој Богом даној природи и да не мисле да има негде нешто лепше."

Како у једној својој песми каже да је решио да буде све млађи, Бећковић додаје да је решио и да све чешће наступа. Књижевно вече Матије Бећковића део је обележавања јубилеја 40 година од оснивања библиотеке Чигота, а изложба је отворена до 31. августа.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=4lw6ylSJzNw