Љубишанин Миле Кукањац уложио је свој капитал у изградњу туристичког објекта у овом селу. Туристима ће на располагању већ следеће године бити 40 лежаја, ресторан, два базена за купање, као и два базена за пастрмку. Миле каже да Љубиш има будућност у развоју сеоског туризма, и да је потребна већа ангажованост локалног становништва како би се повећао број лежаја.
Миле Кукањац је рођен у Љубишу. Након завршеног радног века и боравка у Београду 6 година, враћа се у своје родно село. Са родитељима прави јако економско домаћинство и како каже, имали су висок стандард у то време. Жеља му је одувек била да сав капитал који има уложи у Љубиш. Један мали пех са ороченим парама у једној банци, које је „појела“ инфлација, није га омео у његовоим жељама. Зарадио је поново паре, па уложио у нове инвестиције.
„Био сам визионар развоја сеоског туризма и данас сам такав. Док сам радио, градио сам овај објекат, који желим да подредим туризму. Планирам да ту направим једно коначиште и ресторан, и очекујем да ће наредне године то бити завршено. Ове године, до 1. маја, покушаћу да успоставим ресторански део и да направимм производњу пастрмке“, каже Миле Кукањац.
Када уреди објекат, Миле би требало да располаже са 40 лежаја, рестораном где ће се гости хранити, а испред ове зграде планира да направи два базена за пастрмку, један за купање и један мањи за децу. Радови на изградњи базена су већ почели, а завршетак и пуштање у рад очекује се до почетка лета.Велику пажњу Миле посвећује позиди, како би свој будући туристички објекат заштитио од поплава. Паре за поменуте радове овај Љубишанин обезбеђује од комерцијалних кредита, који нису ни мало повољни. Узме 3, а враћа 4 хиљаде евра, што неповољно утиче на његов буџет. Каже, ово је једини начин да оствари свој сан. Или кредит или да прода шуму, што му се не ради, како би сачувао своје имање.
„Када кренем са послом, планирам да запослим неколико радника, а гости ће моћи да уживају у органској храни. Жеља ми је да веежем за себе неколико домаћинстава која производе млеко, сир, кајмак, телетину, јагњетину, јаретину, као и воће и поврће, од којих ћу редовно узимати домаће производе, и то ће бити права органска храна. Имаћу оброке који ће тако бити и означени“, нагласио је Миле Кукањац.
И заиста, многи туристи посете Љубиш. Дођу, буду и оду, а многи се и следеће године врате. Неколико домаћинстава већ има смештајне капацитете, који су током сезоне попуњени. Ако Љубиш жели да се професионално бави туризмом, онда је потребно и више смештајних капацитета. Сеоски туризам већ постаје туризам будућности, а многи Љубишани су већ сада заинтресовани да се баве туризмом. И ту Миле има идеју.
„Многи људи који желе да издају лежаје, а немају могућност да хране госте, имаће мој ресторан, јер је у Љибишу све близу. Ја верујем у ово село. Има шта да понуди туристима. Путеве имамо, сад ће се радити расвета, па ће они који дођу код нас, моћи и по мраку да прошетају“, оптимистичан је Миле Кукањац.
Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs
https://www.youtube.com/watch?v=oE1JA-5VRqQ