МЛЕКАРА ”НАША ЗЛАТКА” ПЛАНИРА ДА ПРАВИ ПРОИЗВОДЕ ОД ОРГАНСКОГ МЛЕКА

златка

Млекара "Наша Златка" у Кривој Реци ће правити производе од органског млека, најавио је Марко Марић, директор златиборског "Еко аграра" у оквиру којег послује та млекара.

"Еко аграр" је основан 2011. године са циљем примене стратешких циљева општине Чајетина из области пољопривреде. "Мини млекара 'Наша Златка', основана 2017. године, дневно прерадјује око две тоне млека које откупљује од малих проводјача из удаљених насеља", рекао је Марић новинарима који су посетили млекару.

Према његовим речима, млекара сарадјује са око 40 домаћинстава која имају највише осам крава. Млеко свакодневно сакупља на територији целе општине Чајетина, а сваки производјач је у обавези да има и одговарајуће расхладне уредјаје и опрему. Принцип рада је такав да се мали производјачи пријављују сами за продају млека, а млекара им за откуп плаћа 45 динара по литру.

"Капацитети млекаре ће остати на овом нивоу. Планирамо да она у будућности има само органске производе. Сада имамо органско млеко од кога још не правимо готове производе, али га продајемо као пастеризовано, а у понуди имамо и сир и кајмак", рекао је Марић. Истакао је да се нада да ће у ускоро сви производјачи прећи са конвенционалног на органски начин производње млека.