На Златибору одржан 10. симпозијум о заштити карста (видео)

s

У Иновационом Бизнис Центру Златибор протеклог викенда одржан је Јубиларни 10. Симпозијум о заштити карста, традиционални научно-стручни скуп који од 1991. године организује Академски спелеолошко – алпинистички клуб из Београда. Симпозијум су подржали: Општина Чајетина, Одбор за крас и спелеологију САНУ, Друштво геоморфолога Србије, Комисија за карст Српског геолошког друштва, Географски институт “Јован Цвијић” САНУ и Савез спелеолошких организација Србије (ССОС).

Главни циљ 10. Симпозијума о заштити карста је да окупи људе који се баве истраживањем крашких подручја, као и проблемима њихове заштите. Значајан је јер сваки пут укаже на проблеме који се јављају у заштити карста, пећина и јама. С обзиром на веома добру сарадњу са општином Чајетина ове године се симпозијум одржао на Златибору. 

"Највећи проблеми су везани за загађење подземних вода у карсту, што је велики проблем, јер та вода има потпуно другачије начине циркулације него у песковима или сличним срединама. Самим тим, чак иако загадимо воду даље од места где је експлоатишемо, загађивач може доћи до извора, тако да се увек трудимо да људима објаснимо колико је значајно чувати карст и подземне воде у карсту, јер ће то касније доћи на наплату кроз воду коју пијемо", рекла је Ана Младеновић, геолог.

Захвалност на досадашњој сарадњи Академско спелеолошком - алпинистичком клубу упутио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина. 

"Можда ми политичари желимо нешто више него што струка и могућности дозвољавају па нам је из тог разлога изузетно драго да нам помогнете. Не желимо да наружимо и девастирамо природне ресурсе и лепоте, већ да их сачувамо тако да остану нетакнуте а да буду доступне ширим друштвеним слојевима. Такође, желимо да покажемо да Србија има и природне и људске потенцијале и да смо ми ту да вас подржимо", рекао је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Скупови на тему заштите карста одржавају се по целој Србији са циљем да се целокупно становништво упозна са начинима на које треба чувати и пећине и воде и јаме. Учесници јубиларног 10. Симпозијума били су и гости из земаља окружења.