На Златибору одржана конференција „Лидер са душом“ (видео)

конфер.

Конференција „Лидер са душом“ организована је 22. и 23. децембра на Златибору  уз подршку Општине Чајетина, ЈП „Голд гондола  Златибор“, Туристичке организације Златибор, Туристичко рекреативног комплекса Златибор и Удружења пословних жена „Злата“. Примарни циљ овог удружења је активно подстицање унапређења женског предузетништва на подручју Општине Чајетина кроз различите иницијативе и подршку, а неке од тема биле су: баланс структуре слободе у бизнису, атрактивност и конкурентност туристичке дестинације и душа лидера  о којој су говорили еминентни говорници међу којима су били лидери из пословног, едукативног, медицинског и спортског сектора. 

Прва конференција под називом „Лидер с душом“ одржана је на Златибору 22. и 23. децембра у организацији Општине Чајетина, ЈП „Голд гондола  Златибор“, Туристичке организације Златибор, Туристичко рекреативног комплекса Златибор и Удружења пословних жена „Злата“. Програм централног дана 23. децембра обухватио је тематска предавања, интерактивне радионице и умрежавање лидера из сличних области. Концепт  конференције објаснила је једна од твораца конференције. 

„Акценат је на људима који су лидери и који раде са лидерима како бисмо приказали који су то изазови на менталном, емотивном и физичком нивоу, како они решавају проблеме са тимовима и зашто су они лидери са душом. Посебност ове конференције је повезивање потенцијала Златибора са партнерима из Дубаија јер нам је жеља да у наредним сезонама доведемо нове госте из света који имају велики финансијски потенцијал и који ће тај новац са задовољством потрошити овде“, рекла је бизнис менторка Марина Лазаревић.

Први дан конференције био је посвећен женама предузетницама и изазовима са којима се оне сусрећу, а судећи према њиховим утисцима било је инспиративно и охрабрујуће, рекла је директорка Голд гондоле и оснивач Удружења грађана „Злата“, Бојана Божанић.
.

"Ми смо сви овде нека врста лидера: на послу, у породици, локалној заједници... Окупили смо људе који имају визије, а брига о сваком запосленом и заједници доприноси да они буду лидери са душом. Моја мисија као директорке ЈП „Голд гондола Златибор“ заједно са колегама из других јавних установа и предузећа јесте да подстичемо наше колеге да се граде и постају лидери. Трудимо се да се окупљамо, организујемо едукације, тренинге, обуке и тим билдинге и на тај начин развијамо дух заједништва. Ја се водим тиме да уколико је запослени задовољан, онда ће и клијенти бити задовољни. Мислим да смо на добром путу јер то и наши резултати покаују“, рекла је директорка Голд гондоле Бојана Божанић и оснивач Удружења грађана „Злата“.

Учесници су сазнали како постати „лидер са душом“ са способношћу суптилне уметности вођења која се темељи на дубоком разумевању властите душе и њене повезаности с вођењем. Искуства и савете говроници су изнели на панелима: Атрактивност и конкурентност туристичке дестинације, Лидерство у спорту; хармонија тимских вредности и индивидуалне изузетности, Душа лидера и Паре нису проблем.  Ова конференција је била дорба прилика да се представи шта је  све до сада урађено на Златибору, какве су биле визије локалне самоуправе и идеје за нови Златибор, али и да се можда чују позитивна  критика од људи који у овој области имају доста искуства, изјавио је овом приликом председник Општине Чајетина.

„У сваком послу је важно да имате добру намеру и да волите то што радите, а још и ако волите своје место где сте рођени онда вас то разликује од класичног менаџера у приватној компанији и политичара. Када сте на челу општине морате имати организационе способности у више аспеката као што су: социјална питања, економија, пољопривреда, савремене тенденције и слично.  Златибор након двадесет година и ми сад хоћемо нешто ново да представимо у корак са светским туристичким центрима“, рекао је председник Општине Чајетина Милан Стматовић.

На конференцији је представљена нова димензија Златибора који поставља високе стандарде у домену елитног туризма, истовремено лансирајући промоцију свог изузетног доживљаја на иностраним тржиштима. 

„Ми смо имали задовољство да будемо једни од организатора ове конференције. Упоредили смо Златибор са другим туристичким дестинацијама у свету анализирајући предности и недостатке. Верујем да овакви скупови доприносе унапређењу пословања, али и размени искустава између организатора и учесника. Ова година је историјска што се тиче туризма на Златибору. Остварили смо преко милион регистрованих ноћења и после Београда смо једино место које је успело да достигне тај број. Ако се узме у обзир и велики број нерегистрованог туристичког промета, то је више од два и по милиона ноћења на дестинацији. Ми развијамо град на планини са свим садржајима који град нуди модерном туристи. Ова статистика нас обавезује да у наредном периоду реализујемо додатне пројекте како би туристи били задовољни”, рекао је директор Туристичке организације Златибор Владимир Живановић.

Централни дан конференције, између осталог, био је прилика да жене предузетнице из Удружења грађана „Злата“ прикажу своје производе на Новогодишњем базару у Хотелу Златибор. Учесници конференције и посетиоци су се упознали са њиховим радом који обухвата рукотворине и аутентичне производе. Кроз промоцију развоја женског предузетништва, „Злата“ жели да подигне јавну свест о важности доприноса жена пословном сектору, стварајући окружење које негује инклузивност и једнакост у пословном свету.