На Златибору повећан број ноћења за 10 одсто

На Златибору повећан број ноћења за 10 одсто октобар берићетан

Златибор спремно чека посетиоце током читаве године, док је јесен право време за миран одмор на планини разноврсних садржаја, квалитетног програма и изузетних природних благодети. Овај период је љубитељима најпосећеније српске планине можда и најпогодније време за боравак у природи: пријатна температура, благо сунце, нестварне боје Златибора прави су рецепт за одмор и уживање. Томе погодује што врхунски хотели, квалитетан приватан смештај, одмаралишта, коначишта, сеоско-туристичка домаћинства константно раде на унапређењу своје услуге, а то посетиоци препознају и редовним доласцима доприносе одличној попуњености капацитета.

А да је ова планинска дестинација врло посећена говоре подаци на узорку Туристичке организације Златибор, према којима је у првих 10 месеци 2022. забележен пораст броја ноћења од 10 одсто у односу на исти период прошле године. Знатан пораст је евидентиран у месецу октобру од чак 54 одсто. Локалитети и атракције су на располагању туристима са мноштвом садржаја за госте свих узраста. Незаобилазна атракција је свакако ‘’Голд гондола’’. У последњем викенду октобра у непроценљивом погледу на “златну планину” са висина током вожње златиборском ‘’Голд гондолом’’ уживало је преко 4.100 туриста. Дневни просек овогодишњег октобра био је четири пута већи него претходне године. Продато је два пута више карата него у истом периоду прошле године. Оно што посебно охрабрује целокупну туристичку привреду Златибора је повећање броја страних гостију – око 35 одсто у односу на 2021. годину.
‘’Златна планина’’ као лидер међу планинским дестинацијама у Србији посетиоцима пружа могућност да се упознају са мноштвом локалитета, не само на Златибору него и у околини, који представљају прави рај за рекреацију и уживање. Једнодневни излети се организују свакодневно у оквиру туристичких агенција које се налазе у самом центру Златибора. Током њих туристи имају прилику да открију срце златиборске традиције (Музеј ‘’Старо село’’ Сирогојно), свет авантуре (Дино И Авантура парк), дух Запада спојен са аутентичним вредностима нашег краја (‘’Ел Пасо Цитy’’), и друга места у складу са својим интересовањима.
За љубитеље активног одмора ту су пешачке стазе које посетиоцима откривају нетакнуту природу Златибора. Омиљена релација за шетњу на Златибору је „Стаза здравља“, која води од центра Златибора до чувеног споменика на Шуматном брду. Без великих успона, лагана за ходање, са успутним клупицама за одмор и неколико летњиковаца на врху право је место да се удахне “ружа ветрова”. Незаобилазне стазе за шетњу воде и до околних видиковаца: Око, Обадово брдо, Градина, врх Чигота…

Ко воли одмор на планини препуној садржаја и природних благодети зна да је Златибор прави избор током читаве године.