Наредних дана појачана контрола саобраћаја

Наредних дана појачана контрола саобраћаја

Наредних дана се на путевима у Србији очекује појачана контрола саобраћаја. Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције каже за РТС да очекују да у периоду слава грађани покажу одговорност у саобраћају и да не дозволе да једна погрешна одлука – вожња под дејством алкохола промени неповратно и њихов живот и животе њихових породица. Поручује и да је за првих десет месеци ове године из саобраћаја искључено 50.000 возача који су возили под дејством алкохола. 

Александар Раденковић каже да ће током наредних дана бити појачана контрола возача и возила на српским путевима. 

"У традицији нашег народа је да слави уз конзумирање алкохола, а оно што не би требало никако да буде традиција, а што је био случај у претходном периоду, је да само имали један број возача који након што конзумирају алкохол управљају возилом", додаје Раденковић.

Истиче да је тај прекршај увек у фокусу полиције.

"Већ неколико година у низу свака контрола саобраћајне полиције подразумева и обавезан алко-тест, тако да очекујем да у периоду слава који је пред нама грађани покажу један ниво одговорности у саобраћају и да не дозволе да једном погрешном одлуком – вожњом под дејством алкохола промене неповратно и свој живот и животе својих породица", истиче Раденковић.

Указује да ће 24 сата контролисати возаче широм Србије.

"Већ у понедељак имамо велику славу – Аранђеловдан. Након тога још низ слава у децембру и јануару. Саобраћајна полиција ће бити у појачаном обиму на терену и контролисати не само алкохол, него и друге прекршаје", додаје Раденковић.

Поручује да је брзина узрочник број један саобраћајних незгода, као и да је свака друга саобраћајна незгода са погинулим лицима последица пребрзе вожње, али да се алкохол на листи проблема котира одмах уз брзину.

Навео је и да је за првих десет месеци од почетка ове године године у свакој седмој саобраћајној незгоди са погинулим лицима учествовао возач под дејством алкохола.

"То заиста јесте велики проблем и ми ту нисмо седели скрштених руку. Један од стратешких приоритета саобраћајне полиције јесте да се што више возача искључи из саобраћаја, оних који возе под дејством алкохола пре него што изазову саобраћајну незгоду. Нажалост, то некад није могуће", наводи Раденковић.

За десет месеци смо из саобраћаја искључили 50.000 возача који су возили под дејством алкохола. То је за 10.000 више него што је било прошле године, поручује Раденковић.

Када је реч о подацима за ову годину, 485 људи је изгубило живот у саобраћајним несрећама, а око 16.000 људи је повређено.

"Када то поредимо са прошлом годином, са једне стране је добар податак да смо успели да смањимо укупан број саобраћајних незгода, за око 1.000 незгода је мање, а и око 1.000 повређених је мање, али оно што није добро и што би заиста требало да забрине све нас је да смо имали 50 погинулих више", истиче Раденковић.

Поручује и да, нажалост, сведочимо тренду да један број возача свесно крши саобраћајне прописе.

"Радна група за доношење новог закона тренутно заседа и верујем да ћемо врло брзо имати нека нова решења", закључио је Раденковић.