Ниске температуре проблем за воћаре

voće

Још је рано за коначну процену штете од мраза на воћним засаднима. Највише су ниским температурама погођене коштичаве врсте воћа које се тренутно налазе у фази цветања и формирања плодова.

Мањи род ће свакако бити код шљива, трешања, вишања, а за колико зависи од позиције парцеле на којој се засад налази, јер нису свуда биле идентичне јутарње температуре, каже Александар Зујановић из Стручне саветодавне пољопривредне службе у Ужицу. Произвођачима саветује да обиђу воћњак и провере у каквом се стању налази, а као прву помоћ биљкама у овој ситуацију предлаже примену аминокиселина.

“Код јабучастог воћа још увек су цветови затворени и ту не би требало да буде неки превелики проценат оштећења од мраза, док код коштичавих воћки у нижим пределима могуће да постоји неки већи проценат оштећења све у зависности од локалитета и од степена отворености цвета. Критичне су неке раноцветне сорте шљиве које су већ цветале. У суштини најосетљивији су тек формирани плодови, они страдају већ на минус један степен. Отворени цвет је мало издржљивији, он може до минус два. Затим, затворен цвет може да иде и до минус четири или минус пет, а затворен цветни пупољак може да издржи и веће минусе. После мраза могу бити корисни третмани аминокиселинама, али мора се одмах деловати, већ после пар сати од мраза”, напомиње Зујановић.

Радио Пожега